- La gala, que ha tingut diferents picades d’ullet als seixanta anys d’història del certamen, ha estat conduïda per Ariadna Oltra
Un vestit de fallera confeccionat per la modista de Vacarisses(Barcelona), Àngels Serrasolsas; una interpretació d’un arbre amb 1200 fulles fetes amb paper de diari, ideat i fet per Bet Bascuñana, alumna de l’Escola de costura Liro Liro, de Lleida; i un cigne d’origami sorgit del ballet de Txaikovski, obra de la modista Eva Soto, de Cambados (Pontevedra) han estat les peces guanyadores del 60è Concurs de Vestits de Paper, que ha tingut lloc aquest dissabte a la nit al Teatre L’Amistat i en el qual s’ha fet una retrospectiva d’aquesta trajectòria a través d’un vídeo commemoratiu i de l’acte de recepció de la banda que va distingir el primer vestit premiat al 1964, la qual ha estat lliurada per Elisa Llanes i Paquita Alcaraz, les quals formaven part del grup de modistes que el van confeccionar.
La gala, conduïda per la periodista i presentadora d’Els Matins, Ariadna Oltra, i amenitzada amb l’actuació de la cantant Raquel Parrondo, ha comptat amb 51 peces concursants de diferents punts de la geografia espanyola entre les tres categories. En concret, 25 a Actual, 16 a Fantasia i 10 a Època, dels quals 8 vestits han estat confeccionats per 18 creadors menors de trenta anys, xifra que ajuda a garantir la continuïtat del certamen. L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, juntament amb la directora territorial de Cultura, Montse Parra; el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau; i la regidora de Cultura, Raquel Pueyo, han estat els encarregats de lliurar els premis.
Pel que fa a la resta de palmarès, en la categoria d’Època el segon premi se l’ha endut Augusta de Sajonia, de la modista d’Amposta, Paquita Pagà, i el tercer ha anat a parar a la Llar de Jubilats Joan Banyeres i Cateura d’Alguaire amb el seu Jardí Imperial. En Fantasia, el segon premi l’ha guanyat la Reina Alada de l’Associació Artesanal Vestits de Paper d’Almenar, mentre que el tercer premi ha estat per la capa groga imperial de la mollerussenca Roser Cardona. En la categoria més participada, la de Moda Actual, el segon premi ha estat per la Sirena de la Llar de Jubilats Joan Banyeres i Cateura d’Alguaire, mentre que el tercer ha viatjat a Karrantza (Biscaia) a través del Surimiri cosit per Encarnación López i Karrantzako Jostunak.
El concurs reparteix 13.000 euros en premis en metàl·lic
El concurs reparteix 13.000 euros en metàl·lic que s’atorguen als tres primers vestits premiats de cada categoria com són Moda Actual, Fantasia i Època, els quals queden en propietat de l’organització i són els que després nodreixen la col·lecció, que cada any es renova, del Museu de Vestits de Paper.
Cal recordar també que el concurs compta amb un seguit de premis especials amb l’objectiu de fomentar la participació i destacar característiques específiques de les peces presentades. Així, l’Ajuntament va crear el 2018 el premi Emergent’s, dotat amb 600 euros, nascut per premiar la creativitat dels participants menors de 30 anys, un premi al qual s’han presentat 8 vestits i que es complementa amb la col·laboració de centenària Fàbrica d’Agulles Folch que aporta el premi Agulles per parar un tren, el qual consisteix en un costurer amb material de costura, i de la firma Silonpins, que dóna una peça de joieria de la seva col·lecció. En aquesta ocasió, el premi ha estat pel Maleficiant, d’Arlet Arànega, una altra de les alumnes de l’Escola de costura Liro Liro de Lleida.
Un altre premi especial, creat en el 2019, és el que s’atorga amb el patrocini de l’Escola Museo Origami Zaragoza i que està dotat amb 1.000 euros. Es tracta d’un reconeixement per al millor aprofitament de les qualitats del paper que ha estat per Río de Grup de Gent.
Així mateix, cal recordar que fa sis edicions es va incorporar el Premi al/la Millor Model, patrocinat per la revista Pasarela de Asfalto i consistent en una entrada a una desfilada de la Mercedes-Benz Fashion Week de Madrid. Les escollides han estat Maria Castro i Elena Fuentes.
Didal d’Or a la trajectòria per Joaquim Fabrés
Així mateix, també s’atorguen altres premis especials com són el Didal d’Or i Diamants, fet per Àlex Joier, amb el qual l’organització premia la trajectòria d’alguna persona i que aquest any ha estat per Joaquim Fabrés, regidor durant més de 25 anys de les desfilades del concurs i peça clau en el comitè organitzador.
Pel que fa a l’Agulla d’Or, concedida per la botiga de roba Lluna de Drap al millor treball artesà d’agulla, que ha recaigut en CYP&Grup de Moda d’Amposta per Auld Lang Syne.
Un jurat d’excepció amb professionals de la moda i el disseny
Pel que fa al jurat, la presidenta és Montse Figueras, CEO de la firma Sita Murt. La firma igualadina, que aquest 2024 commemora el centenari de la seva creació, ha cedit un disseny que forma part de la col·lecció que abandera aquest aniversari, i que ha estat reproduït en paper per la modista d’Alguaire, Carme Solà. També formen part del jurat:
- Mariona Mas (Barcelona), figurinista de cinema i televisió, membre de l’Acadèmia del cinema Català i, estilista de les Gales dels Premis Gaudí. És col·laboradora habitual de TV3 i productores independents, en multitud de projectes televisius entre els quals destaca el disseny de vestuari dels programes Eufòria i Zènit i cinematogràfics com la sèrie El otro lado, de Movistar. També intervé activament en diferents seminaris del departament de direcció Artística de l’Escac, en l’especialitat de vestuari. En el camp de la docència, imparteix màsters d’Estilisme de Cinema i Televisió , des de l’any 2000, en reconegudes escoles de Disseny com IED, IDEP , BAU I EATM.
- Míriam Rubio, patronista modelista escaladora formada a l’Institut Català de la Moda i amb més de 30 d’experiència en el desenvolupament de col·leccions per a la indústria de la moda, ha format part d’empreses com Massimo Dutti, Bimba i Lola i Uterqüe.
- Félix Lozal (Barcelona) prové del món de la restauració, professió que li ha permès treballar amb diferents materials i tècniques. Destaca per les seves creacions amb cartró ondulat, les quals són peces que es mouen entre l’escultura i l’interiorisme, en les quals utilitza tècniques de la restauració aconseguint que aquest material, efímer a l’origen, sigui perdurable en el temps i així, competir amb els materials tradicionalment considerats nobles.
- Josep Maria Folch (Montbrió del Camp), gerent de Metalúrgica Folch, l’única fàbrica d’agulles de l’Estat, i Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Barcelona. De 1990 – 1991 va treballar a l’Oficina Comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Los Angeles en l’àmbit de les exportacions. Des de 1991, ha estat promocionant els mercats nacionals i estrangers, desenvolupant i creant nous mercats i aplicacions per a l’empresa. Patrocina un dels premis del concurs.
- Sílvia Corral (Montbrió del Camp), gerent de l’empresa Silonpins de disseny amb imperdibles, làmpades creatives a la carta, joies, lanyards, porta mascaretes i porta ulleres. Patrocina un dels premis del concurs.
- Francisco Pavón (Madrid), advocat, editor i director de la revista de moda “Pasarela de Asfalto”, distribuïda a Espanya i Bèlgica. Patrocinador d’un dels premis del concurs. Actualment dirigeix també el bufet d’advocats @pavonchisbertabogados.
- Felipe Moreno i Luis Fernando Jiménez (Saragossa), Encarregats de la part artística i cultural de l’escola-museu EMOZ, vinculada al món del paper en la tècnica de l’origami. Són analistes del desenvolupament artístic del paper i formen en diferents tècniques del paper.
- Teresa Cardona, tècnica del paper i membre del comitè organitzador.
- Mireia Caba, secretària del jurat