- La gala també ha servit per anunciar el tret de sortida de la candidatura per optar a patrimoni de la Unesco junt amb Porto, Amposta i Güeñes
Un vestit de núvia inspirat en el de la boda de Farah Diba amb el Sha de Pèrsia dissenyat per Dior, fet per la Llar de Jubilats Juan Banyeres Cateura d’Alguaire; un altre confeccionat imitant l’efecte visual d’un niu d’abelles, de la modista d’Amposta Mireia Panisello; i un conjunt inspirat en la pel·lícula Gilda protagonitzada per Rita Hayworth, obra també de la Llar de Jubilats Juan Banyeres Cateura d’Alguaire han estat les peces guanyadores del 58è Concurs de Vestits de Paper, que ha tingut lloc aquest dissabte a la nit al Teatre L’Amistat en les modalitats d’Època, Fantasia i Moda Actual, respectivament.
La gala, conduïda per la periodista i presentadora de televisió, Ruth Jiménez, i amenitzada amb l’actuació en directe del músic i compositor català, Manu Guix, ha comptat amb 54 peces concursants de diferents punts de la geografia espanyola entre les tres categories. També ha servit per donar el tret de sortida a l’articulació d’una candidatura conjunta amb la ciutat portuguesa de Porto, la basca de Güeñes i Amposta perquè els vestits de paper siguin reconeguts per la Unesco com a Patrimoni immaterial de la Humanitat.
Pel que fa a la resta de palmarès, en la categoria d’Època el segon premi se l’ha endut la modista de Vacarisses, Àngels Serrasolses amb Maria Antonieta mentre que el tercer se n’ha anat a Amposta amb La simfonia de Vivaldi, de Paquita Pagà. En Fantasia, el segon premi l’ha guanyat la modista d’Alguaire Consuelo Ruiz amb Medusa, mentre que el tercer premi ha estat per l’Escola Liro Liro, la teva modista, de Lleida, amb Cassiopea. En la categoria més participada, la de Moda Actual, el segon premi ha estat per les alumnes Jennifer Brito i Juncal Martínez de l’Escuela Epico d’Oviedo per Saico, mentre que el tercer també ha viatjat a Amposta i ha estat per Candida Pelegrin amb Cosmopolita.
Un total de 13.000 euros en premis en metàl·lic i creació del guardó Museu Vestits de Paper
El concurs reparteix 13.000 euros en metàl·lic que s’atorguen als tres primers vestits premiats de cada categoria com són Moda Actual, Fantasia i Època, els quals queden en propietat de l’organització i són els que després nodreixen la col·lecció, que cada any es renova, del Museu de Vestits de Paper. Enguany a més s’ha creat un nou premi, dotat amb 500 euros, el qual sota el nom Premi Museu de Vestits de Paper, reconeix un vestit que per les seves característiques ajuda a difondre l’art del paper. En aquest cas, l’ha estrenat la modista local Pepita Mas amb el vestit Luxúria de Maria Antonieta.
Cal recordar també que el concurs compta amb un seguit de premis especials amb l’objectiu de fomentar la participació i destacar característiques específiques de les peces presentades. Així, l’Ajuntament va crear el 2018 el premi Emergent’s, dotat amb 600 euros, nascut per premiar la creativitat dels participants menors de 30 anys, un premi que es complementa amb la col·laboració de la Fàbrica d’agulles Folch que aporta el premi Agulles per parar un tren, el qual consisteix en un costurer amb material de costura. En aquesta ocasió, el premi ha estat Nala Leona de Deu, de les alumnes de l’Escola Liro Liro de Lleida.
Un altre premi especial, creat en al 2019, és el que s’atorga amb el patrocini de l’Escola Museo Origami Zaragoza i que està dotat amb 1.000 euros. Es tracta d’un reconeixement per al millor aprofitament de les qualitats del paper que ha estat Cinta Argentó, d’Amposta, per Emperatriz. Així mateix, cal recordar que fa quatre edicions es va incorporar el Premi al/la Millor Model, patrocinat per la revista Pasarela de Asfalto i consistent en una entrada a una desfilada de la Mercedes-Benz Fashion Week de Madrid. Les guanyadores escollides han estat Carla Castellví i Laura Salvia. També en aquesta ocasió l’empresa Silonpins dirigida per Sílvia Corral ha obsequiat als tres primers premis amb una peça de joieria de la seva col·lecció.
Didal d’Or a la trajectòria de la Associació Artesanal de Vestits de Paper d’Almenar
Així mateix, també s’atorguen altres premis especials com són el Didal d’Or, fet per Àlex Joier, amb el qual l’organització premia la trajectòria d’alguna persona o col·lectiu dins el concurs, i que aquest any ha estat per l’Associació Artesanal de Vestits de Paper d’Almenar, i a l’Agulla d’Or, concedit per la Lluna de Drap al millor treball artesà d’agulla, que ha recaigut en Yolanda Moreno, d’Amposta, pel vestit Madame Le Noir.
Pel que fa al jurat del Concurs Nacional de Vestits de Paper, un any més està format per professionals del món de la moda i el disseny. La presidenta és Kima Guitart, pionera a l’Estat Espanyol en la tècnica de pintura en seda, utilitzant la tècnica xinesa i japonesa d’estampació amb un toc personal mediterrani i reconeguda per la Generalitat amb la Medalla Mestre Artesà l’any 2010. La dissenyadora és també qui ha cedit enguany un disseny d’un abric pintat a mà perquè sigui reproduït en paper i desfili fora de concurs, tot i que no ha pogut ser present a la gala per una indisposició de darrera hora. També formen part del jurat:
- Javier Martín Galán (Madrid), dissenyador Superior de Moda, ha creat la seva pròpia marca Nihil Obstrat i compagina la seva activitat com a dissenyador amb col·laboracions amb altres creadors com Carmen March, Jesús del Pozo o Joaquín Trias així com també a la docència en institucions com el Istituto Europeo di Design de Madrid.
- Josep Maria Folch (Montbrió del Camp), gerent de Metalúrgica Folch, l’única fàbrica d’agulles de l’Estat.
- Sílvia Corral (Montbrió del Camp), gerent de l’empresa Silonpins de disseny amb imperdibles
- Francisco Pavón (Madrid), advocat, editor i director de la revista de moda “Pasarela de Asfalto”, distribuïda a Espanya i Bèlgica. Patrocinador d’un dels premis del concurs.
- Felipe Moreno i Luis Fernando Jiménez (Saragossa), Encarregats de la part artística i cultural de l’escola-museu EMOZ, vinculada al món del paper en la tècnica de l’origami. Són analistes del desenvolupament artístic del paper i formen en diferents tècniques del paper.
- Teresa Cardona, tècnica del paper i membre del comitè organitzador.
- Josep Miquel Varea, secretari del jurat i Enric Gràcia, com a assessor.
Reunió de treball per bastir una candidatura internacional com a patrimoni immaterial
La festa dels vestits de paper d’aquest cap de setmana a Mollerussa també ha servit per forjar aliances entre Mollerussa, la ciutat portuguesa de Porto, la tarragonina d’Amposta i la basca de Güeñes per bastir una candidatura conjunta internacional perquè obtenir el reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Així ho ha donat a conèixer l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, durant la gala en la qual també han tingut la paraula Tiago Mayan, president de la Unió de Parroquies de Porto, Ramon Bel, regidor de Festes d’Amposta, i Mariló Uriarte, tresorera de l’Asociación Soineko de Güeñes així com la periodista Carme Polo, coordinadora de la candidatura a la Unesco.
Tots ells han participat d’una reunió de treball juntament amb el regidor de Cultura de Mollerussa, Joan Ramon Domingo; la regidora de Cultura d’Amposta, Inés Martí; i Mariví Merino, vicepresidenta de l’Associación Soineko de Güeñes així com els tècnics de Cultura, Àlex Culleré i Mireia Caba.