L’escriptor d’Igualada, Pep Elias, de 43 anys, ha guanyat el 22è premi de Novel•la Breu “Ciutat de Mollerussa” amb l’obra titulada Olor de gas en la qual, a través de l’ironia i l’humor, es fa un retrat realista de la condició humana a través del personatge principal, un astronauta que es destinat en una missió a Mart. El jurat ha valorat el fet que es tracta d’un text molt ben escrit que demostra un domini de la tècnica narrativa, fet que la fa molt llegidora, segons ha explicat el seu portaveu, Josep Borrell, que ha destacat l’increment de la quantitat d’originals presentats al certamen i la seva qualitat així com també la varietat temàtica entre la qual ha pogut escollir els membres del jurat.
El guanyador dels 5.000 euros amb què està dotat aquest premi que concedeix l’Ajuntament de Mollerussa i al qual han concursat 27 originals, és llicenciat en filologia catalana i es dedica a la normalització lingüística i al periodisme. Com a escriptor, ha publicat el recull de contes Literalment incapaç de matar una mosca, amb el qual va guanyar el Premi Rei en Jaume de Narrativa Breu 2005 convocat per l’Ajuntament de Calvià i del qual l’editorial Llibres de Veu en va fer la versió en audiollibre l’any 2009. Anteriorment va ser finalista del I Premi Víctor Mora de Narrativa Breu amb el relat El darrer glop. La seva passió per l’escriptura, temàtica sobre la qual ha impartit diversos cursos i tallers de narrativa, el va portar a crear el col•lectiu Escrividors i a impulsar la creació de l’editorial electrònica El Viatge de la Literatura. També és coautor del llibre IHC, de l’Astòria a les Comes, que recull la història de l’Igualada Hoquei Club.
Pel que fa a l’accèssit dotat amb 1.000 euros, el jurat ha decidit premiar a Joan Jordi Miralles, de 33 anys i veí de Manresa, pel relat titulat L´úter de la balena, presentat sota el lema On són els àngels? L’argument se centra en l’angoixa que viuen els supervivents d’un diluvi universal que al final troben un refugi en una recreació moderna de l’Arca de Noé. Es tracta, segons el portaveu del jurat, d’una obra que, tot i la temàtica, aconsegueix mantenir la tensió al llarg de tot el relat, “escrit amb una prosa barroca que mostra el domini de la llengua” que té el seu autor. Joan Jordi Miralles ha publicat L’Altíssim, premi Andròmina de novel•la l’any 2004 i publicada per l’editorial 3i4 de València l’any 2005. També ha escrit i dirigit les sèries de televisió Aborígens (2007), Oltri i limiti (2008) i Zoom (2010), dins el programa de nous formats audiovisuals Denominació d’Origen de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya.
Enguany i com a novetat, l’Ajuntament ha optat per donar un nou impuls al certamen amb l’increment de la dotació que ha passat de 4.000 a 5.000 euros i la renovació del jurat que passa a estar format pels escriptors Pep Coll, Ramon Rubinat i Albert Villaró juntament amb la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé. Aquest jurat està presidit per Josep Borrell, que és l’únic membre que es manté de l’antic comitè avaluador que estava format per Sebastià Serrano, Carme Vidal, Màrius Blàvia i Josep Maria Gasset, després que Josep Vallverdú deixés de formar-ne part ara fa dos anys. Cal recordar, també, que l’obra guanyadora d’aquest premi serà publicada en la seva primera edició per Pagès Editors.
El veredicte es donarà a conèixer en un acte literari que tindrà lloc avui divendres dia 9 al Centre Cultural i que comptarà amb l’actuació d’Ángel Arévalo (veu) i M. Amàlia Font (piano) que posaran en escena l’espectacle Novel•les amb ritme de tango.