Un escriptor de Vic guanya el Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa amb “Els fruits vermells”

• El certamen havia rebut enguany la xifra rècord de 48 obres que aspiraven a un premi dotat amb 5.000 euros.
• Jesús M. Tibau s’endú l’accèssit de 1.000 euros per “El calaix dels vols perduts”, en una edició marcada per l’alt nivell de les novel·les.

L’obra “Els fruits vermells”, de Lluís Vilarrasa, ha estat escollida com a guanyadora del 28è Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa. La novel·la premiada rebrà un guardó dotat per l’Ajuntament de Mollerussa amb 5.000 euros.
El veredicte es va donar a conèixer dvendres al vespre en un acte a la Sala L’Amistat conduit per la periodista i escriptora Llucia Ramis. El lliurament de premis va anar a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que va estar acompanyat de tots els membres del jurat. A més, l’obra guanyadora serà editada per Pagès Editors. També s’ha concedit un accèssit dotat amb 1.000 euros, que ha estat per a “El calaix dels vols perduts”, de Jesús M. Tibau.
El Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa ha comptat en aquesta 28a edició amb una xifra rècord d’obres presentades, ja que han estat un total de 48 les que han optat al premi. El jurat ha estat format per Josep Borrell com a president, pels escriptors Pep Coll, Ramon Rubinat i Albert Villaró, i per la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé.
El president del jurat, Josep Borrell, ha destacat que l’obra guanyadora “aconsegueix dibuixar, a partir d’una anècdota, una situació que es dóna molt sovint en la societat actual, amb el joc de contraris en les relacions entre subordinats i poderosos, amb el triomf final del submís, que és clau”. Borrell ha volgut subratllar també el to irònic de la novel·la guanyadora, així com “la novetat i l’originalitat del tractament”, creant “una tensió dramàtica que sap atrapar el lector”.
Josep Borrell s’ha referit també a l’elevat nivell de les obres presentades enguany, en contraposició amb la passada edició, en què el premi es va declarar desert, i ha precisat que en aquest 2016 hi ha hagut quantitat i qualitat, amb “cinc o sis novel·les que perfectament podien haver-se endut el premi”.
El guanyador, Lluís Vilarrasa i Tanyà (Vic, 1964), és llicenciat en Filologia Catalana i ha treballat com a guionista de televisió en programes infantils i en telefilms. És autor de les obres en narrativa L’home de Dover (2000), El meu amic Sebastian (2004), Els fugitius d’Àticus 89 (2006), Pares i fills (2009) i Tren Blanc-El cas Rensenbrink (2012).
El 1992, amb Criatures impetuoses va obtenir el primer premi ex aequo del II Concurs de Projectes per a Sèries per a Televisió, de TV3, i el mateix any va aconseguir el I Premi de guions per a ràdio-teatre Memorial Guillermo Salcedo, amb l’obra El trio de la benzina. El 1999, va guanyar el Quart Premi de Narració Curta Just Manuel Casero per L’home de Dover. L’any 2006 es va endur el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Cifre de Colonya per Els fugitius d’Àticus 89. El 2008, va ser guardonat amb el IX Premi Roc Boronat, convocat per l’ONCE, per l’obra L’alliberament i altres contes (rebatejada com a Pares i fills en ser publicada). Aquesta obra també li va valer el Premi Qwerty al millor llibre de contes en català del 2009. L’any 2011 va obtenir el primer premi ex aequo del XXXII Premi de Narrativa Armand Quintana de Calldetenes amb El dilema (i altres contes). Finalment, el 2012 va guanyar el XXI Premi de Novel·la Ferran Canyameres per El cas Rensenbrink.
Pel que fa a Josep M. Tibau, guardonat amb l’accèssit, va néixer el 1964 a Cornudella de Montsant i resideix a Tortosa, on treballa com a funcionari a l’Ajuntament. Ha publicat Tens un racó dalt del món (2001), Postres de músic (2005), El vertigen del trapezista (2008), A la barana dels teus dits (2009), Una sortida digna (2009), I un cop de vent els despentina (2011), Molles per no perdre’m (2012), Per no perdre’m les molles (2014), El noi del costat del padrí (2014) i La pluja ha vessat milions de núvols abans (2015). Ha obtingut el Premi de Narrativa de Valldoreix (2004), el Marià Vayreda (2005), el Vila de Corbera, el Blocs de Catalunya de Literatura (2009), el Mèrit de les Lletres Ebrenques (2013) i el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre (2015).
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca