Solé i Sabaté diu a Mollerussa que el procés català és imparable perquè la societat civil no vol renunciar-hi

El director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep Maria Solé i Sabaté, ha assegurat aquest dijous al vespre a Mollerussa que el procés català és ara imparable perquè la societat civil ja no vol renunciar-hi ja sigui per motius econòmics o bé per motius ideològics. Solé i Sabaté ha remarcat el fet que “el procés hagi estat impulsat per la societat civil tot i que els polítics s’hi hagin agafat fa que tot el món ens miri”. En aquest sentit, ha dit que Catalunya ja ha deixat de ser únicament un “problema d’Espanya” per passar a ser un “problema europeu” i en referència a l’actitud del govern de l’Estat ha assegurat que “han creat un monstre que no podran controlar”.

Solé i Sabaté, que ha pronunciat una conferència sobre Catalunya: 1714-201 al Teatre L’Amistat dins el cicle de xerrades organitzat per l’Ajuntament amb motiu de la commemoració del Tricentenari, també ha indicat que històricament “Espanya mai ha negociat ni quan va perdre Cuba al 1898” amb tot el que va suposar per a l’economia de l’Estat. El director de l’IEI també va remarcar el fet que en els darrers any s’han instal•lat a Catalunya, entre Barcelona i Tarragona, més de 5.000 multinacionals, fet que va atribuir al fet que Europa vol ser present aquí en aquest moment històric del poble català.

La conferència va estar precedida per un seguit d’apunts històrics sobre Mollerussa i la comarca ara fa 300 anys de la mà del tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Àlex Culleré, el qual va destacar, entre altres fet, la importància de les terres de la plana de Lleida durant la Guerra de Successió pel seu paper de graner de Catalunya ja que produïen l’alimentació pels cavalls dels soldats que combatien.

El cicle, que va començar el passat 13 de març amb la conferència del catedràtic d’Història Moderna, Joaquim Albareda, el clourà el 8 de maig Jaume Barrull, professor titular d’història contemporània a la Universitat de Lleida, amb una xerrada que porta per títol L’11 de setembre: entre la memòria històrica i la construcció nacional.

A banda d’aquest cicle de xerrades, la commemoració es completarà amb la recreació d’un campament dels soldats catalans que durant la Guerra de Successió van defensar els drets, les llibertats i les institucions de Catalunya, una recreació que faran el 14 de juny a la plaça de Manuel Bertrand els membres de l’associació cultural Miquelets de Catalunya nascuda amb l’objectiu de fer reviure i honorar els soldats que van participar en la guerra. Aquesta actuació estarà acompanyada del concert d’Els Bandafesta, una formació que porta més de 30 anys dedicada al món de la música amb un especial aprofundiment en la tradicional catalana.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca