L’Amistat va acollir divendres passat al vespre la presentació del llibre L’Hostal del Met y la família Andreu, de Norbert Niubó, doctor en Psicologia Social per la Sorbona i fill de Mollerussa. L’autor, que va estar acompanyat per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, en la presentació, va explicar que el llibre repassa la història de 15 generacions de la seva família per part materna i la vinculació que va tenir amb la ciutat al llarg de 450 anys al ser la propietària de L’Hostal del Met, punt de parada gairebé al llarg dels segles en la ruta entre Lleida i Barcelona. Niubó, que va dir que el llibre es basa en documentació extreta de diferents arxius de Catalunya, va indicar que els Andreu van donar 4 alcaldes a Mollerussa i va apuntar la possibilitat que el topònim de la ciutat, del qual se’n troba la primera menció l’any 1079, no procedeixi de l’àrab, com s’ha apuntat per diferents investigadors, sinó que sigui llatí i que provingui de la ciutat romana que va assegurar que hi havia sota la Vilaclosa de la ciutat.
Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa va reconèixer l’esforç, la dedicació i la valentia de presentar part de la història de la ciutat de manera molt didàctica i demostrar així que “la història de Mollerussa va més enllà de l’arribada del tren i la construcció del Canal d’Urgell”. El llibre, segons va indicar Solsona, demostra que “Mollerussa ha estat i és un lloc estratègic i de pas a les terres de Lleida i que a vegades hem obviat la transcendència que va tenir l’Hostal del Met”, que estava situat a l’antiga N-II i que avui en dia és un edifici d’habitatges.
La presentació també va comptar amb la presència de l’historiador Esteve Mestre, el documentalista Vicent Lladonosa, l’escriptora local Anna Maria Freixes i el gerent de Gràfiques Molino, Antonio Molino, editor del llibre.