L’Ajuntament de Mollerussa se suma als actes de commemoració del tricentenari de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes de Felip V amb una programació específica que inclourà un cicle de conferències, teatre, música i una exposició, tot amb el propòsit de donar a conèixer a la ciutadania un moment clau en la història de Catalunya “per tal de saber d’on venim per saber on volem anar”, segons ha explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa que ha presentat els diferents actes previstos acompanyat del regidor de Cultura, Jordi Pérez, i del tècnic responsable de la programació, Àlex Culleré.
Solsona ha dit que “Mollerussa vol ser i participar dels actes del tricentenari perquè ens sentim implicats en la causa i pensem que és una bona oportunitat per fer memòria històrica”. En aquest sentit, l’alcalde també ha indicat que s’aprofitaran els diferents actes d’aquesta programació per tal d’oferir als assistents als mateixos diferents apunts d’història de Mollerussa que contextualitzin com es vivia a la ciutat en aquella època.
L’acte inaugural de la programació serà el dia 13 de març amb la conferència Les raons de la resistència de 1714 a càrrec de Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna a la Universitat Pompeu Fabra i director de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la mateixa universitat. La següent xerrada que formarà part del cicle tindrà lloc el 10 d’abril quan el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep Maria Solé i Sabaté, parlarà des de la seva vessant d’historiador sobre Catalunya: 1714-2014. El cicle el clourà el 8 de maig Jaume Barrull, professor titular d’història contemporània a la Universitat de Lleida, amb una xerrada que porta per títol L’11 de setembre: entre la memòria històrica i la construcció nacional.
A banda d’aquest cicle de xerrades, la commemoració es completarà amb la representació teatral El setge de Lleida 1707, a càrrec del Teatre de Butxaca i Quartana, que tindrà lloc el 5 d’abril i que també forma part de la programació del Teatre L’Amistat. Així mateix i dins el Saló del Llibre Infantil i Juvenil que tindrà lloc a finals d’abril, es podrà admirar l’exposició de les il•lustracions originals fetes per Ignasi Blanch per al llibre de Jordi Sierra Fabra titulat 1714.
La recreació d’un campament dels soldats catalans que durant la Guerra de Successió van defensar els drets, les llibertats i les institucions de Catalunya serà un altre dels plats forts de la celebració, una recreació que faran el 14 de juny a la plaça de Manuel Bertrand els membres de l’associació cultural Miquelets de Catalunya nascuda amb l’objectiu de fer reviure i honorar els soldats que van participar en la guerra. Aquesta actuació es completarà amb el concert d’Els Bandafesta, una formació que porta més de 30 anys dedicada al món de la música amb un especial aprofundiment en la tradicional catalana.
A més a més d’aquesta programació, que clourà el 14 de juny, l’Ajuntament vol buscar també la implicació de la ciutadania a títol personal i a través de les entitats. Per això, ha habilitat el correu tricentenari@mollerussaciutat.com com a bústia de suggeriments i alhora enviarà una carta a les diferents associacions per donar-los la possibilitat de sumar-se als actes commemoratius amb la incorporació del logotip a la publicitat de les seves activitats, tant en les de nova creació com a les que tenen en el seu calendari habitual.