L’Ajuntament de Mollerussa promocionarà durant un mes l’obra de tres artistes emergents de la localitat dels quals n’exposarà els treballs a través d’aparadors, fins ara en desús, que es troben ubicats en les Galeries Sant Jordi, segons ha explicat l’alcalde, Marc Solsona. Es tracta d’un pas més dins el projecte, emmarcat dins el Pla de Barris, que sota el títol Espais en evolució pretén dinamitzar el teixit comercial posant en valor aparadors de comerços que estan en desús per tal de promocionar la ciutat i en aquest cas el seu potencial artístic.
El artistes que participen en aquesta iniciativa són Ramon Gabernet i Cristina Font, amb una mostra del seu treball pictòric, i Amanda Tirado amb diferents fotografies. Part de la seva obra es podrà veure fins a finals de setembre en aquest espai comercial, que comunica el carrer Santa Cristina amb el carrer Onze de Setembre, un espai que des de l’Ajuntament es vol revitalitzar.
A banda d’aquest tres aparadors, el projecte Espais en evolució ja ha vestits 5 aparadors més: un al carrer de Jacint Verdaguer sota el lema Compra a Mollerussa, dos al carrer de Ferran Puig amb els cartells de diferents activitats que organitza l’Ajuntament, un al carrer de Ferrer i Busquets amb una mostra de les diferents publicacions que ha promogut el consistori i un cinquè al carrer Onze de Setembre amb activitats que organitza Fira de Mollerussa. Així mateix, s’està treballant amb 3 locals més als carrers de Jacint Verdaguer, de Crist Rei i d’Arbeca, que està previst obrir en breu.
Per tal d’impulsar el projecte, l’Ajuntament ha signat diferents convenis amb els propietaris dels locals per tal de poder utilitzar-los temporalment amb el doble objectiu de reactivar-los per al comerç amb la promoció de Mollerussa i de les activitats que es fan al municipi. La durada del conveni és, en principi, per un 1 any amb el compromís que, tan bon punt el lloguin o el venguin, es deixa lliure. D’aquesta manera els propietaris dels locals buits revitalitzen espais immobilitzats, els donen vida, en milloren la imatge i així augmenten les possibilitats que el local entri en el mercat del lloguer o de la compra.
Per la seva part, l’Ajuntament es fa càrrec de les adequacions del local i de les despeses d’alta que ocasioni el subministrament dels serveis existents, per exemple la llum, si és el cas. A banda, el propietari té la contraprestació de l’abonament de com a màxim l’equivalent al 50% de l’IBI, de la taxa de serveis de clavegueram i la taxa de serveis de recollida d’escombraries. Per dur a terme les actuacions de neteja i adequació dels locals s’ha contractat una brigada de 5 persones durant un període de 6 mesos (de juliol a desembre) finançades a través del projecte, treball als barris 2013 del SOC, així també s’aconsegueix la formació laboral d’aquestes persones a banda de donar-los experiència en l’adequació i manteniment d’aquests espais buits.