- Les votacions es podran fer fins el 10 d’octubre en un apartat creat a www.mollerussa.cat on també es trobarà informació de cada projecte
Mollerussa ha donat aquest dijous el tret de sortida al procés participatiu per decidir entre els tres projectes finalistes per reformar el parc municipal. Ho ha fet en una sessió informativa al Centre Cultural, en la qual els seus autors han explicat els trets més significatius de les seves propostes. Les votacions es poden emetre fins el 10 d’octubre a través de la plataforma DecidimCAT, una plataforma digital de participació ciutadana que l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) posa a disposició de les administracions públiques per aquest tipus de consultes. Poden votar totes aquelles persones majors de 16 anys que estiguin empadronades a Mollerussa abans de l’1 de setembre d’enguany.
Per exercir el vot, només cal entrar a www.mollerussa.cat i el baner principal portarà als usuaris directament a la plataforma, on caldrà registrar-se i escollir l’opció preferida. En aquest mateix apartat, també es podrà disposar d’informació visual de cada un dels projectes. Així mateix, es presentarà una breu enquesta addicional per aprofundir en l’opinió dels votants amb preguntes com, per exemple, quines activitats voldria poder fer al parc o com de necessàries es creuen les zones amb gespa o enjardinades. Per aquelles persones que tinguin dificultats per entrar a la plataforma, l’Ajuntament posa a la seva disposició una atenció personalitzada presencial a través de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania i el Casal Municipal Sènior.
La proposta guanyadora de la consulta es donarà a conèixer el dia 15 d’octubre i la següent fase serà encarregar l’elaboració del projecte al serveis tècnics del consistori amb l’objectiu que estigui enllestit durant el 2025, segons ha explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, en la presentació de la xerrada informativa. Solsona ha afegit que el projecte final que es tiri endavant ha de contemplar les aportacions que ja han fet els diferents consells de participació de la ciutat així com la resposta a l’enquesta que es fa als ciutadans durant la votació.
Les tres propostes ja van ser presentades públicament aprofitant la celebració de la 151a Fira de Sant Josep a l’estand de l’Ajuntament, en el qual es va ubicar un punt de votació presencial perquè els visitants, estiguessin o no empadronats a Mollerussa, poguessin triar l’opció que més els agradava.
Cal recordar que les tres propostes finalistes del concurs van ser escollides pel jurat format per un jurat format per l’enginyer de Camins, Canals i Ports Joan Santacana Espasa i els arquitectes Xavier Brufau Niubó, Lluís Guasch, Julio José Mejón Artigas i Xavier Brufau Niubó. Són Vores, del mallorquí Antoni Prat; Para, respira, gaudeix, de l’equip Paisarquitectures, format per Núria Gassó i Eduard Vilà, de Tarragona; i Ágora, del madrileny Emilio Díaz González
Un eix vertebrador des de la carretera de Miralcamp al carrer de Tarragona
Una de les línies conceptuals comú entre els tres projectes és l’eix vertebrador que travessa el parc des de la carretera de Miralcamp fins al carrer de Tarragona, reforçant l’entrada d’aquest darrer carrer com a principal i convertint el carrer d’accés al CAP en passeig amb prioritat per a vianants i bicicletes. Així mateix, com a trets comuns també hi ha la previsió d’utilitzar l’espai per a diferents usos i esdeveniments, entre ells els firals i també el tractament de les mitgeres al voltant del parc per crear elements que en mitiguin l’impacte visual.
Tanmateix, també hi ha, però, trets singulars. Així, en el cas del projecte Para, respira, gaudeix, destaca el fet que la via d’entrada per la carretera de Miralcamp s’eixampla i agafa espai de les piscines municipals per donar més amplitud al passeig i integrar-lo al parc. Dues singularitats més que inclou són el fet de preveure una tanca per clausurar el parc interior del parc a la nit i permetre així el trànsit per l’eix central que comunica els dos carrers i el fet d’incloure elements diferenciats per acollir els serveis i la zona de restauració. També especifica espais per a usos firals i preserva bona part de l’arbrat existent.
Quant al projecte Vores, presenta com a singularitats una plaça de terra tou al bell mig del passeig central, dibuixa diferents espais dins el parc i proposa una pista de patinatge on hi havia hagut la piscina de les escales així com juga amb l’arbrat per aïllar les mitgeres i crear zones diferenciades.
Pel que fa al projecte Ágora, dibuixa una gran plaça central com si fos una àgora per fomentar la interrelació i també preveu un espai lúdic d’aigua en la zona que fou la piscina de les escales.