Mollerussa acull el nomenament de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018

El Teatre l’Amistat de Mollerussa ha acollit el nomenament de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018 en el marc del lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016 i de la presentació del programa de Figueres com a Capital de la Sardana 2017. La Capitalitat sardanista de Montblanc començarà el mes de març del 2018 i finalitzarà el març de 2019.
L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha declarat que “prenem la Capital de la Sardana 2018 com un repte”. També ha destacat que es tracta “d’un reconeixement al lligam de Montblanc amb la sardana: ja a principis del segle XX, amb l’expansió cap al sud de la sardana, amb l’organització d’un Aplec malgrat la dictadura de Primo de Rivera, o l’Aplec de l’any 1964 que en el context del franquisme va tenir conseqüències pels seus organitzadors, demostren el compromís de Montblanc amb la sardana i la cultura catalana”.
Presentació del programa de Figueres 2017
Pel que fa a la presentació de Figueres com a Capital de la Sardana 2017, l’alcaldessa Marta Felip ha desvelat les activitats principals de la ciutat empordanesa. Així es tracta d’un projecte basat en la commemoració del bicentenari del naixement del músic figuerenc, i creador de la sardana moderna, Pep Ventura. La celebració servirà per reivindicar la vida i obra d’un músic clau per a la ciutat i, alhora, recuperar la història d’una cultura popular que per a la societat del segle XIX va contribuir en l’avenç i el progrés de la Catalunya contemporània.
L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que hi haurà activitats a Andalusia, Catalunya Nord i Romania i que “la sardana és inherent a Figueres, una activitat social i cultural impossible de dissociar de la història de la ciutat” i “un emblema cultural d’àmbit nacional”. L’alcaldessa ha explicat que el pes principal de la programació i activitats anirà a càrrec del Foment de la Sardana Pep Ventura, i que s’està treballant per a que l’any vinent totes les entitats i sectors de la ciutat “vibrin al so de la cobla i del que significa” i per a difondre arreu el missatge que “la sardana és una manifestació cultural de primer ordre, actual, i signe inequívoc de la nostra identitat com a nació”.
Lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016
Per la seva banda, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, ha assegurat que la ciutat ha estat orgullosa d’ostentar el títol de Capital de la Sardana 2016, un títol que “continuarem explotant”. “Cal fer activisme per defensar els nostres símbols com a país”, ha dit. Així doncs, Mollerussa, com a Capital de la Sardana 2016, ha acollit l’esdeveniment oficial de lliurament dels Premis Capital de la Sardana d’enguany. Aquests Premis suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Consten de 2 tipus de guardons: les Medalles al Mèrit i els Premis Capital de la Sardana.
Així, enguany, la Medalla al Mèrit Sardanista és per a Ramon Duran Candaler, per ser cofundador de l’aplec de la sardana de la Bisbal d’Empordà i per la feina realitzada per portar-lo a cap, per haver estat l’impulsor de l’Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, per haver estat tresorer i president de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines i per la seva activitat des del 1985 com a president d’Amics de la Sardana de la Bisbal i Comarca.
La Medalla al Mèrit Musical recau en Bernat Castillejo Garnés per la seva tasca com a intèrpret de flabiol i flauta, com a director de les cobles Sabadell i Mediterrània i la Banda de Sabadell, per la seva activitat docent tant al nostre país com a l’estranger, i pels arranjaments per a cobla del repertori de música clàssica.
La Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana s’atorga a Joan Antoni Ucher Soto per ser cofundador de l’Esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona, dels quals n’ostenta la direcció des de la seva creació fins ara i pel seu arxiu de dansa folklòrica catalana, que compta amb balls antics recuperats com ara el ‘Ball del ram i el ventall’ o una versió del ‘Serrallonga’.
Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són, a la categoria a la Dedicació, Dolors Agustí Raduà per haver organitzat durant molts anys l’aplec de Riba-roja d’Ebre i el d’Ascó, per la seva activitat en la difusió de la nostra dansa nacional per les terres de l’Ebre amb cursets i ballades, aconseguint amb això que la sardana sigui estimada com a símbol d’unió del nostre país.
A la categoria a la Continuïtat, els Amics de la Sardana de Tàrrega, pels seus 75 anys; el Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, pels seus 75 anys; el concurs de Manlleu, pels seus 75 anys; l’Aplec de Lleida, pels seus 50 anys; l’Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys i la cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.
A la categoria a Mitjans Audiovisuals es premia Marc Rovira Berga pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials. També la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d’Enric Morera ‘La dansa dels modernistes’, amb la cessió d’enregistraments històrics del Museu de la Música de Barcelona. Es premia igualment Albert Martín i Estrada per la creació i manteniment del web de la Federació Sardanista de les comarques de Lleida www.sardalleida.org i La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula ‘8 apellidos catalanes’.
A la categoria a la Promoció i Difusió es guardona la cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l’obra d’Apel·les Mestres i Enric Morera ‘La viola d’or’, obra clau del Teatre Líric Català per a cobla, cor, solistes i cos de ball, estrenada a La Garriga l’any 1914. També el Grup Trias per la nova imatge de les seves capses de galetes amb la representació de la cultura tradicional i popular amb la imatge destacada d’una colla de sardanes. Un altre premiat és Òmnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana ‘4 mirades sobre la dansa més bella’ celebrades a Girona. Finalment rep el guardó igualment l’Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats ‘Parlem de sardanes’ que organitzen cada 3 mesos des de fa més de 3 anys.
A l’esdeveniment hi ha assistit l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el director general de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta de l’Agrupació Sardanista Mollerussa, Mercè París, i la presidenta del Foment de la Sardana Figueres, Montserrat Mauné, entre d’altres autoritats municipals i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.
La celebració també ha permès gaudir d’un concert del nou projecte musical de Jordi Molina, ‘Matèria del temps’.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca