Mollerussa ha acomiadat aquesta tarda l’expedició de l’Associació Atlètica Xafatolls que comença avui al vespre des de Sant Boi de Llobregat a recórrer els 650 quilòmetres que formen la Ruta dels Senders de 1714 i que passa pels 10 escenaris més emblemàtics de la Guerra de Successió a Catalunya. La sortida dels atletes, que han estat acompanyats pel regidor d’Esports, Bernat Díaz, i mig centenar de socis de l’entitat, ha servit també per estrenar el nou arc commemoratiu del 30è aniversari de l’entitat.
Des d’aquest vespre i fins diumenge ininterrompudament una seixantena d’atletes de l’entitat formaran, en grups d’entre dos i quatre corredors, els relleus que els han de permetre aconseguir aquesta fita esportiva que discorre per la xarxa de senders (GR i PR) ja existent a Catalunya i que va ser creada l’any passat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb motiu del Tricentenari dels fets de 1714. Val a dir que aquesta serà la primera vegada que es faci en la seva totalitat i d’una tirada.
La sortida oficial serà avui a les 9 del vespre des de Can Barraquer, la casa a Sant Boi de Llobregat on va viure durant anys fins a la seva mort Rafael de Casanoves, i es preveu l’arribada a la Seu Vella de Lleida a dos quarts de 6 de la tarda del diumenge 13 de setembre. Tot i no formar part de la Ruta dels Senders de 1714, la fita acabarà a Mollerussa, seu de l’Associació Atlètica Xafatolls, on els atletes participants seran rebuts a les 7 de la tarda per les autoritats municipals. La ruta passarà també per localitats significatives en la Guerra de Successió amb un excepcional interès patrimonial i paisatgístic com Talamanca, Ripoll, La Seu d’Urgell, Solsona, Cardona o Cervera.
Per la logística dels tres dies de ruta, el club té reservada una casa de colònies a Clariana de Cardener, punt proper a tots els trams del recorregut, per tal que els atletes puguin descansar i convertir-ho en punt de trobada. En aquest esdeveniment esportiu i social, que també vol promocionar el coneixement del territori i de la història de Catalunya, hi col·laboren la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Mollerussa i les empreses Prefabricats Pujol, Autansa Renault i A. Miquel-Linde, a més de la FEEC.