Més de 150 persones han participat aquest dimecres de forma telemàtica en la XX Jornada Intercomarcal sobre el cultiu panís organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Fira de Mollerussa.
La formació, que ha presentat el director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera, ha comptat també amb el director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, qui ha saludat virtualment els inscrits alhora que s’ha referit al dia d’avui com “un dia molt important per al món firal i per a Fira de Mollerussa després d’un any 2020 on la nostra activitat s’ha vist minimitzada per la situació pandèmica en què vivim”.
Roure ha posat en valor la jornada d’aquest dimecres no només per la seva qualitat i referència per al sector sinó també per comportar “la recuperació, lenta i segura, de l’activitat de l’ens firal”. Així mateix, el director ha emplaçat els participants a “veure’ns, llavors sí físicament” en la 148a Fira de Sant Josep de la capital del Pla d’Urgell, certamen que enguany i de forma excepcional amb motiu de la situació sanitària se celebrarà els dies 4, 5 i 6 de juny.
La XX Jornada Intercomarcal sobre el cultiu del panís suposa el tret de sortida del programa d’activitats i jornades de la 148 Fira de Sant Josep, si bé la resta de jornades es desenvoluparan en el mes de juny en el marc del certamen agroalimentari.
Per la seva part, el director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera, ha dit que a Catalunya hi ha actualment 40.000 hectàrees cultivades de panís, de les quals 34.000 (el 85%) estan a Lleida. Així mateix, tant el director del Departament a Lleida com el director de l’ens firal s’han referit i agraït la col·laboració de les diferents institucions i entitats en la realització d’aquesta jornada.
Dades d’un cultiu concentrat especialment en les comarques del Segrià, la Noguera i el Pla d’Urgell
Durant tot el matí, el seguit de xerrades han posat sobre la taula l’actualitat i problemàtiques d’aquest cultiu, del qual el 96% de la superfície sembrada es concentra en set comarques i el 74% només en tres: el Segrià amb un 28%, la Noguera amb un 27% i el Pla d’Urgell amb un 19%.
Els millors preus de venda en origen de panís gra el 2020 (190,45 €/tona) després de sis anys amb preus més baixos o el fet que el 62% (dades del 2018) de la superfície de panís de Catalunya estigui sembrada amb varietats MG (transgèniques), són només algunes de les dades que s’han presentat avui.
Així mateix, l’aranya roja i el seu possible control a llarg termini a través de depredadors naturals; l’augment de la superfície afectada per les males herbes invasores Teosinte i Amaranthus palmeri a Catalunya, o la presentació d’un total de 35 varietats assajades a Lleida i Girona, han estat alguns dels temes tractats a les conferències.
Josep Anton Betbesé, Dolors Villegas, Eduard Gonzalo, Joan Serra i Roser Sayeras, tots ells del Programa Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA, han estat els ponents de les diferents xerrades. També ha participat com a ponent Josep M. Llenes, del Servei de Sanitat Vegetal del DARP.