L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha defensat aquest matí la necessitat de gestionar l’aigua de manera diferent, superant els enfocaments sectorials amb l’objectiu de caminar cap a una gestió integral amb la implicació de tot el territori. En aquest sentit, ha dit que “cal buscar sinergies de cooperació que ens duguin a l’harmonització d’aquest recurs” de manera que la seva administració sigui més eficient. L’alcalde ha assegurat també que “cal apostar per la qualitat, la innovació i el coneixement” per tal de millorar la competitivitat. Solsona ha posat sobre la taula aquesta reflexió en el decurs de la inauguració de la 12a Jornada de Reg i Futur que ha acollit aquest matí el Teatre l’Amistat i que ha estat presidida pel conseller d’Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí.
El conseller, que ha felicitat a la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell per organitzar la jornada, ha parlat de cinc reptes que cal afrontar en el futur ja que la situació no és la mateixa de fa 5 anys i cal ser creatius en la manera de resoldre els problemes. El primer dels reptes als quals s’ha referit Pelegrí és implantar el regadiu en aquells zones del país que encara no en tenen perquè “el reg és futur”, ha dit. El segon passa per modernitzar els regadius històrics tot i que ha reconegut que la situació econòmica no ajuda per la qual cosa ha dit que cal buscar la complicitat entre l’administració i el sector privat. Com a tercer repte ha insistit en la necessitat de donar suport a les comunitats de regants perquè puguin afrontar els reptes de futur. Facilitar les eines tecnològiques als regants i continuar fent recerca i transferència d’aquest coneixement en l’àmbit de la gestió de l’aigua serien els dos darrers reptes que el conseller ha apuntat.
Per tal d’afrontar tots aquests reptes, el conseller ha anunciat la voluntat de dur a terme un pla d’acció per potenciar l’eficiència i la sostenibilitat del reg buscant la complicitat de tots els sectors. “Diners no n’hi ha, però val la pena posar-nos a buscar solucions tots junts”, tant l’administració com des del sector privat, ha dit.
Per la seva part, el president de la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, Ramon Carné, que ha augurat una nova campanya garantida per les reserves de neu, ha assegurat que, ara per ara, la màxima preocupació dels regants passa més per garantir les obres necessàries de manteniment dels canals que no pas per la modernització del sistema de regadiu, una de les reivindicacions històriques de la comunitat de regants. També ha insistit a demanar el canvi en el volum de la concessió amb l’objectiu de donar sortida als moments puntuals de més necessitat d’aigua.