- És un encàrrec de l’Ajuntament dins el procés obert per a l’obtenció del Distintiu d’Igualtat de Gènere on es va detectar aquesta mancança
L’Associació Albada ha iniciat per encàrrec de l’Ajuntament el projecte Amb nom de dona i amb veu de dona a través del qual es vol posar nom i donar veu a les mollerussenques que han tingut un paper destacat tant des del punt de vista històric com social i econòmic. La feina de recerca inicial s’ha publicat en una nova pàgina web http://albada-mollerussa.cat que avui s’ha presentat en roda de premsa amb la participació de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la regidora d’Igualtat, Rosalia Carnicé, i la presidenta de l’Albada, Tere Grañó. Solsona ha lloat la tasca d’investigació feta per l’associació, ja que contribuirà a obtenir el Distintiu per a la Igualtat de Gènere en el qual treballa el consistori des de fa un any, i ha felicitat la iniciativa de donar-la a conèixer a tota la ciutadania.
El projecte ha aconseguit recopilar de moment el nom de prop de 200 dones, segons ha explicat Tere Grañó, a través d’un apartat general i tres més d’específics com són el de dones empresàries, el de les mestres i l’escola femenina i el de les biografies curioses on s’ha completat la història de dues mollerussenques il·lustres com són Ramona Berni Toldrà (1887-1968), llibertària afiliada a la CNT, i Maria Manonelles Riera (1913-2004), activista política i sindicalista. La presidenta de l’Albada ha explicat que després d’aquesta tasca inicial, la qual no ha estat fàcil i ha permès comprovar que el nom de la dona sempre ha estat desaparegut o silenciat en la història, es preveu anar ampliant els noms i les biografies recopilades amb més investigació a través dels arxius municipals així com del Bisbat de Solsona. Per aquest motiu, ha demanat també la col·laboració de la ciutadania que compti amb informació i documentació perquè ajudi en la recerca.
La iniciativa s’emmarca en el procés iniciat l’any passat per l’ajuntament per obtenir el Distintiu per a la Igualtat de Gènere (Norma SG City 50-50) que atorga l’associació Forgender Seal amb el suport de la Generalitat de Catalunya. En la fase d’autodiagnosi es va detectar una mancança pel que fa a la història en femení de la ciutat, motiu per al qual des de la regidoria d’Igualtat es va fer l’encàrrec a l’Albada, segons ha explicat Rosalia Carnicé.