L’Ajuntament de Mollerussa ha arribat a un acord de col•laboració amb els quatre centres d’educació primària de la ciutat, tres públics i un concertat, per tal que incorporin en el seu projecte curricular, és a dir, en horari lectiu diferents tallers que duran a terme una dotzena d’usuaris del Casal per a la Gent Gran, segons ha explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del quatre directors de les escoles que hi participen i la regidora d’Ensenyament, Rosalia Carnicé. L’experiència, que forma part del Pla Educatiu d’Entorn, es va començar a dur a terme el curs anterior com a prova pilot a l’escola Mestre Ignasi Peraire però en horari extraescolar, segons ha indicat Josep Pons, el director d’aquest centre, que ha valorat la importància que l’escola s’obri a la ciutat amb un projecte com aquest.
Enguany i donada la bona acollida que va tenir l’experiència s’hi ha sumat la resta d’escoles però incorporant aquest aprenentatge en horari lectiu. Alfred Bros, director d’El Carme, ha indicat que s’han apuntat a la iniciativa per considerar-la molt interessant per la formació del seu alumnat que pot aprendre de l’experiència dels avis. Per la seva banda, Ignasi Cañelles, director del Pompeu Fabra, ha valorat el fet que els alumnes i els avis es trobin al centre escolar és un nexe d’unió que els afavoreix per acostar les dues generacions. Núria Calvís, directora de Les Arrels, per la seva part, ha dit que si bé primer van tenir algunes reticències per incorporar el projecte donada la curta edat del seu alumnat que només arriba als 8 anys van considerar positiu el fet de poder oferir-los uns coneixements que des de l’àmbit docent exclusivament no és possible.
Un taller de polseres fetes en ganxet, nocions de música a través de l’experiència d’un avi que toca el violí, aprendre a ballar sardanes, jugar a jocs tradicionals com els patacons o les bitlles o gaudir de sessions de l’hora del conte amb titelles són alguns dels aprenentatges que comparteixen petits i grans en aquesta experiència de treball intergeneracional que té per objectiu completar la formació dels alumnes d’una manera més lúdica i alhora oferir als voluntaris del casal la possibilitat de transmetre els seus coneixements. En aquest sentit, s’ha referit també l’alcalde el qual ha valorat el fet de tenir uns usuaris del Casal per a la Gent Gran “molt actius i activats” Val a dir també que aquest projecte compta amb la implicació d’algunes entitats de la ciutat com és el cas de l’Agrupació Sardanista, el Club de Bitlles i Acudam.
L’experiència ha començat aquest més de gener tant a les escoles Mestre Ignasi Peraire i Pompeu Fabra que fins al juny han programat diferents sessions per cursos en funció de l’activitat a desenvolupar. Així, per exemple, els jocs tradicionals o l’aprenentatge de la sardana s’han pensat pels alumnes de cicle superior mentre que la música es farà a cicle inicial, el taller de ganxet a cicle mitjà i les sessions de contes a educació infantil. El mateix patró s’ha seguit també al col•legi El Carme que comença els taller aquest mes de febrer i en té programats fins al maig. Pel que fa a l’escola de Les Arrels l’opció escollida per participar en el projecte ha estat concentrar tots els tallers en un dia i emmarcar-lo en la celebració d’una jornada intergeneracional el proper 22 d’abril.