- L’actuació als Blocs B i D està pressupostada en 144.000 euros i s’allargarà durant un mes entre la demolició i la recuperació de la runa
L’Ajuntament de Mollerussa, l’INCASÒL i l’empresa adjudicatària Boscirem S.L han reprès avui amb maquinària pesant les obres d’enderroc dels blocs B i D del Grup Sant Isidori que van haver d’aturar a finals de juny en ser alertats pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la presència d’aus protegides nidificant i en ple període reproductor. La previsió és que les obres de demolició, que tenen un pressupost de 143. 619 euros (IVA exclòs) s’allarguin un mes entre la demolició i la recollida i tractament de la runa, la qual serà reciclada per fer reparacions en el ferm d’alguns camins i carrers de la ciutat.
L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha explicat que amb aquesta demolició “som a la recta final del procés que va començar el 2017 i un cop finalitzada quedarà per fer el tancament comptable de l’operació d’intervenció al Grup Sant Isidori amb tots els agents implicats”. En aquest sentit, també ha indicat que “treballarem perquè aquella gent que té una situació socioeconòmica complicada que va fer que en el seu temps no poguessin invertir per reparar el seu habitatge, puguin minimitzar les despeses derivades de l’actuació analitzant cas per cas”. Solsona també ha volgut deixar clar que el consistori va intervenir en el conjunt d’habitatges perquè l’estat de ruïna tècnica i econòmica dels immobles era una amenaça per a la seguretat en la via pública però que els terrenys no són propietat de l’Ajuntament per la qual cosa no s’hi pot fer cap actuació municipal.
Val a recordar que els blocs B i D que ara s’enderroquen van ser declarats en ruïna el mes d’octubre del 2020 i es troben buits d’ocupants des de finals de juliol de 2021. Justament a l’abril i al setembre de l’any passat es va finalitzar a l’enderroc dels altres dos blocs, A i C, respectivament, també declarats en ruïna i que conformaven el conjunt de 160 habitatges construïts a la dècada dels 50 del segle passat. En aquest sentit, cal tenir present que la declaració de ruïna no genera el dret de reallotjament dels ocupants previst a la normativa urbanística a càrrec de l’administració. Tot i això, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) va mobilitzar un total de 79 habitatges de lloguer adquirits mitjançant tempteig al mateix municipi per reallotjar les persones en situació de vulnerabilitat i per motius exclusivament de risc d’exclusió residencial.