L’Ajuntament de Mollerussa ha intervingut durant l’any passat en 14 joves i les seves famílies amb l’objectiu de donar-los pautes de conducta o assessorament per tal de millorar les relacions personals entre ells. La tasca, que duu a terme l’equip de prevenció i mediació comunitària en coordinació amb la resta d’agents i serveis implicats, consisteix en detectar els joves amb un determinat perfil i treballar-hi en sessions setmanals o quinzenals segons siguin les necessitats d’intervenció i sempre en col•laboració de la família. Saber posar límits, millorar la comunicació o potenciar l’autoestima dels joves són algunes de les eines amb les que s’ha treballat en aquestes famílies, que són 4 més que l’any anterior.
Aquestes dades es desprenen de la memòria de l’any passat presentada aquest matí a l’Ajuntament i que ha comptat amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Marc Solsona, del regidor de Benestar Social i Ciutadania, Josep Lavin i de l’educador social i membre de l’Equip Municipal de Prevenció i Mediació comunitària, Òscar Gallinat.
Dels usuaris d’aquest programa, sis són joves catalans seguits de tres joves de nacionalitat marroquina, dos de nacionalitat colombiana, dos de Romania i un argentí. La majoria d’ells han estat derivats de l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica del Pla d’Urgell, segons posa de manifesta la memòria d’aquest servei corresponent a l’any passat.
A banda d’aquest programa, des de la regidoria de Benestar Social també es dur a terme una tasca preventiva entre els joves de la ciutat per tal de prevenir conductes de risc. En aquest sentit, durant l’any passat l’equip d’educadors de carrer van fer un total de 168 actuacions a través de les quals es va contactar amb 400 nois i noies. Les intervencions van ser la majoria d’elles informatives i també amb caràcter preventiu de determinades conductes en relació a l’utilització dels serveis municipals educatius o de lleure. Són xifres, aquestes, que denoten un lleuger increment del 7% pel que fa a les intervencions que l’any anterior van ser 157.
També en l’àmbit de la infància i l’adolescència, l’Ajuntament ha continuat amb el protocol de seguiment de les expulsions d’estudiants dels l’ instituts. En total s’han fet 19 intervencions corresponents a 17 nois i noies i les seves famílies, una dada que suposa una disminució dels 36% respecte al 2011 i que s’atribueix a la tasca preventiva que s’ha dut a terme en anys posteriors. Per edats, els de 15 anys amb 5 casos i els de 14 amb 4 casos, són majoritaris.
Solsona ha conclòs dient que “en un entorn de certa complexitat, els nostres agents de l’Equip Municipal de Prevenció i Mediació Comunitària actuen a nivell preventiu amb polítiques socials que aporten solucions, molts cops, abans que es generi el problema”.