La revista Mascançà arriba al quinzè número amb un llegat de 270 estudis publicats sobre el Pla d’Urgell

La presentació s’ha fet a l’arxiu comarcal
  • L’arxiu comarcal, que també celebrà el quinzè aniversari, acull la presentació del nou volum, que inclou dotze articles científics

 

L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell ha acollit aquest dijous la presentació del quinzè número de la revista Mascançà coincidint també amb el quinzè aniversari de la posada en marxa d’aquest equipament.  El nou volum inclou els dotze estudis que es van presentar en les 14es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell que es van fer l’any passat a Fondarella i obre amb el treball de Joan Yeguas, conservador al Museu d’Art de Catalunya, sobre els Falsos mites al voltant del Pla d’Urgell amb un recorregut que passa per la Capella de Sant Isidori, el castell de Castellnou, el palau del Palau d’Anglesola o l’església de Linyola, entre altres.

La presentació, davant un nodrit públic, ha anat a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona;  el president de Mascançà, Jaume Suau; l’editor de la revista, Daniel Altisent; i el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Josep Jordana. L’alcalde ha valorat la fidelitat als principis amb què el Centre de Recerques Mascançà va començar la publicació de la revista, amb la catalanitat i la llibertat d’expressió com a bandera, i la seva contribució a “reafirmar-nos en la nostra identitat” i tot “amb un equip de redacció top”.

Per la seva banda, Jaume Suau ha remarcat que al llarg d’aquestes quinze revistes s’han publicat 270 documents de temes variats que van des de la geografia, la història o l’art a l’associacionisme o la lingüística i que han aconseguit més de 45.000 consultes en línia, que reflecteixen l’interès que la publicació genera entre estudiosos d’arreu del món. També ha fet una crida a la incorporació de joves  investigadors interessats en la recerca històrica i en formar part de “l’enciclopèdia temàtica del Pla d’Urgell”.

Daniel Altisent, que ha aprofitat l’ocasió per acomiadar-se de la seva tasca de director de la revista i passar el relleu al filòleg Josep Camps, ha presentat els diferents estudis que inclou el quinzè número entre els quals hi ha La Societat del Canal d’Urgell durant la Guerra Civil, a càrrec d’Esteve Mestre i Ton Solé, del Centre de Recerques Mascançà, o Les festes del Pla d’Urgell, de Marta Rallo i Jordi Cebolla, on fan una especial menció a la Trobada gegantera del Pla d’Urgell. També s’ha referit a altres estudis que tenen com a protagonista Fondarella, seu de l’anterior trobada, com l’estudi genealògic de Joan Gómez i Teresa Grañó sobre les famílies d’aquest municipi des del segle XV fins al XX o t el de Ton Solé sobre Mestres i escoles de Fondarella.

Per la seva part, Josep Jordana ha assegurat que la presentació és també un acte reivindicatiu en commemoració del quinzè aniversari de l’equipament i ha fet notar el paral·lelisme entre l’arxiu comarcal i la revista Mascançà com a custodis del patrimoni documental de la comarca aportant-ne una visió holística.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca