- Una taula rodona empresarial, tallers infantils, tecnologia 5G per a gent gran o una exhibició de drons, algunes de les propostes
Mollerussa serà des del dijous dia 8 i fins al dissabte 10 de juliol, i per segon any consecutiu, una de les seus de la Mobile Week Catalunya 2021 amb diferents activitats adreçades a tot tipus de públic i que tenen per objectiu acostar la tecnologia a la ciutadania. El programa ha estat presentat aquest matí en una roda de premsa en què han participat el 1r Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de la capital del Pla d’Urgell, Pere Garrofé; el director de Fira de Mollerussa i responsable de la Mobile Week Mollerussa, Xavier Roure; el coordinador, Esteve Aymerich; la directora general de Societat Digital del Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Joana Barbany, i la directora de Digital Future Society i Mobile Week de la Mobile World Capital Barcelona, Cristina Colom. Barbany i Colom han fet les seves intervencions en format virtual.
El programa, que ha desgranat el coordinador de la Mobile Week Mollerussa, Esteve Aymerich, arrencarà dijous a les 10.30 del matí a la Sala polivalent de l’Amistat amb l’activitat Habilitats professionals, una taula rodona amb empresaris per avaluar les habilitats professionals resoltes i les pendents dins el teixit productiu local. A més de Xavier Roure com a moderador, la taula comptarà amb Joan Caba, de la firma Ignasi Clotet; Josep Ramon Pons, d’Arcusin; Montse Pujol, de PMP; Antoni Reig, director de l’Institut Mollerussa; Lluís Roselló, coordinador d’InnovaFP i de la Formació DUAL de La Salle Mollerussa, i Gabriel Anzaldi, director de Desenvolupament Científic i Tecnològic d’Eurecat.
El mateix dijous es portaran a terme dues activitats més a la tarda. La primera d’elles, a les 17.30 hores porta per títol La biblioteca mòbil sobre l’aplicació eBiblio a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, mentre que la segona serà Un circuit i tres contes de paper, un taller per a infants a les 19.00 hores a Cal Jaques.
Pel que fa a divendres, a les 12.30 hores a la Sala polivalent de l’Amistat tindrà lloc la proposta Birra tecnològica, on es reflexionarà sobre el rol de la tecnologia per a contribuir a la generació del benestar. Aquesta sessió anirà a càrrec de Victor Giró, CEO de Vola, i inclou invitació a cervesa Estrella Damm.
El programa continuarà dissabte dia 10 amb una Xerrada i exhibició de drons a càrrec de Cristina Ramos i Joan Lesan al camp de futbol a les 11 del matí, mentre que a la tarda la Sala polivalent de l’Amistat acollirà una sessió de joc de proves Kahoot adreçat a la gent gran de Mollerussa sobre les noves tecnologies i que té per títol La tecnologia 5G.
Durant la roda de premsa, el 1r Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de la capital del Pla d’Urgell, Pere Garrofé, ha posat en valor el fet que Mollerussa se sumi un any més a la convocatòria de la Mobile Week alhora que ha animat als ciutadans i ciutadanes a participar de les activitats.
Per la seva part, el director de Fira de Mollerussa i responsable de la Mobile Week Mollerussa, Xavier Roure, ha destacat el pas d’enguany de l’ens firal en donar suport a l’Ajuntament per sumar-se en la coordinació i organització d’aquest esdeveniment, del qual ha afegit “va en la sintonia del que volem que sigui el Patronat Fira de Mollerussa i de l’eslògan que Mollerussa sigui fira 365 dies a l’any”.
Roure ha justificat el suport de Fira de Mollerussa al programa pel “contingut Mobile” pel que fa a la tecnologia i la seva aplicació també en el món agrícola, on les aplicacions són múltiples i necessàries, ha dit, “fent que la nostra economia i el nostre sector sigui cada vegada més productiu, eficient i per tant més sostenible”.
En aquesta línia s’ha expressat Joana Barbany, qui ha assenyalat la importància de comptar amb Fira de Mollerussa com a representant del sector econòmic. Barbany, que s’ha referit també a la bretxa digital com un tema que està “sobre la taula” i en el qual es treballa des del Departament, ha destacat l’activitat sobre capacitats digitals, alhora que ha manifestat la importància que el sector empresarial “acompanyi” per avançar en el tema de les habilitats digitals.
Barbany i, després, Colom, han recordat el naixement de la Mobile Week el 2017 en paral·lel a la Mobile World Congress i com a punt de trobada entre el món emprenedor, la indústria digital, la ciència, el pensament, les indústries creatives, la ciutadania i el sector públic. L’any 2019 aquesta iniciativa es va voler estendre al territori, engegant un projecte al qual s’han anat sumant municipis fins a arribar aquest 2021 a 18.
En la seva intervenció, Cristina Colom ha assenyalat també que l’augment de les capacitats digitals a nivell de coneixement també ha de ser “amb sentit crític”. En aquest sentit, ha afegit que “apropar-se a la tecnologia vol dir també entendre perquè serveix, l’ús que es pot fer d’aquesta tecnologia i quin propòsit hi ha al darrere”.
Colom ha manifestat que des que va néixer el Mobile Week el 2017 s’han organitzat més de 700 activitats en les quals han participat més de 70.000 persones. Així mateix, ha donat xifres de la Comissió Europea que al·ludeixen a què el 90% de les professions ja en el segle XXI necessitaran algun tipus d’habilitat digital “no només al sector tecnològic sinó a qualsevol sector productiu”.