L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, dona la benvinguda i reivindica la sobirania alimentària
Una setantena de professionals han assistit aquest matí a la XXIII Jornada intercomarcal sobre el cultiu del panís que s’ha portat a terme al Centre Cultural de Mollerussa i que s’emmarca dins el programa formatiu de la 151 Fira de Sant Josep, que se celebrarà del 16 al 19 de març. La jornada, referent per a aquest sector, que suposa –abans de la situació de sequera– un cultiu d’unes 40.000 hectàrees a les comarques de Lleida, ha posat damunt la taula el coneixement i la transmissió d’informació com a claus davant la crisi hídrica actual.
La sessió formativa s’ha obert amb la presentació a càrrec de l’alcalde i president de l’ens firal, Marc Solsona; el cap del Servei de Coordinació dels Serveis Territorials del DACC a Lleida, Joaquim Porcar, i el delegat institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineus, Joan Girona.
L’alcalde Marc Solsona, que ha donat la benvinguda als assistents a aquesta trobada anual, ha posat en valor la sobirania alimentària alhora que ha ressaltat el paper essencial de les jornades tècniques dins el certamen agroalimentari.
Per la seva part, el delegat de l’IRTA, Joan Girona ha destacat el valor de les jornades per “posar en comú” el coneixement, el qual ha definit com “l’única manera de lluitar contra la situació de sequera que tenim”. Segons Girona, la transferència d’aquesta informació és bàsica per afrontar un dels grans “reptes del país” com és la sequera.
D’altra banda, Josep Anton Betbesé, de l’IRTA i coordinador de la jornada, ha assenyalat que la situació de sequera d’enguany és similar a la de l’any passat, per la qual cosa aquesta ha tornat a ser per segon any consecutiu el tema estrella de la jornada, on s’ha fet un repàs a les previsions de l’Estat dels embassaments i de les de reg d’aquesta campanya, així com abordat “les poques alternatives” al cultiu del panís i si el cultiu d’aquest és viable amb les circumstàncies actuals. “Dependrà de la primavera”, ha afegit.
Les lleguminoses, alternatives al panís, però menys rendibles
Entre les alternatives al panís, amb una necessitat d’aigua més baixa i més resistents a l’estrès hídric, estan les lleguminoses com la soja, el gira-sol o el sorgo, si bé, segons ha indicat Betbesé, el panís és el més interessant per a l’agricultor per ser el més rendible econòmicament. Això no obstant, aquestes altres opcions “poden ser interessants per passar aquests anys de més sequera”, ha opinat.
La jornada ha estat organitzada per Fira de Mollerussa conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) i l’IRTA.