La Fira de Sant Josep reforça el programa d’activitats professionals i estrena el projecte ‘Gastrosàvies’ de reconeixement a la tradició culinària

L’alcalde i president de Fira Mollerussa amb el tècnic de l’ens, Ramon Xinxó, en la presentació de les jornades tècniques
  • En el marc del certamen agroalimentari es desenvoluparan 22 propostes entre jornades tècniques, trobades i Borsa Interpirinenca

 

L’alcalde de la capital del Pla d’Urgell i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, i el tècnic de l’ens firal, Ramon Xinxó, han presentat aquest matí en una roda de premsa el programa d’activitats professionals que es realitzaran en el marc de la pròxima 152a Fira de Sant Josep. En total, 22 propostes entre jornades tècniques, trobades i la 22a Borsa Interpirinenca de Cereals, que suposen un significatiu reforç del vessant formatiu –l’any passat van ser 17 activitats –, alhora que “dinamitzen” i “complementen de manera qualitativa” la fira, segons ha destacat l’alcalde.

 

El tret de sortida, ha recordat Solsona, serà aquest mateix divendres amb la celebració de la 9a Trobada Empresarial sobre Transformació Digital al Teatre L’Amistat, una convocatòria que ja va penjar la setmana passada el rètol d’entrades exhaurides. Continuarà el programa el dia 7 de març, amb la col·laboració en la recuperada sessió Reg i Futur organitzada per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, i seguirà el dia 14 amb la XIV Jornada Intercomarcal sobre el cultiu del panís, mentre que la resta es desenvoluparan al llarg dels cinc dies de durada de la Fira de Sant Josep, del 19 al 23 de març.

 

Entre les novetats d’enguany figura una activitat sota el segell Som Gastronomia i emmarcada dins de l’any 2025 en què Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia. Sobre aquest tema, Solsona ha explicat que el Departament d’Agricultura i també els Serveis Territorials del Departament i la Direcció General de Barcelona van proposar de celebrar al certamen de Mollerussa una jornada dins el projecte Gastrosàvies, amb què des de la Generalitat es vol valorar la transmissió de coneixement de la cuina tradicional alhora que conservar receptes tradicionals. La proposta, fixada per al divendres dia 21 de març al matí, se centrarà en les gastrosàvies de la comarca del Pla d’Urgell i l’esdeveniment comptarà amb la participació del xef de La Boscana i amb una estrella Michelin, Joel Castañé.

 

Pel que fa a la resta de jornades tècniques el ventall temàtic inclou qüestions d’actualitat com el reg i el finançament i costos en l’àmbit de parcel·les, ajuts i inversions; com tramitar obradors compartits dins la producció al sector agrari; la sanitat vegetal, o la identificació electrònica bovina. Així mateix, altres de les sessions serviran per exposar casos d’èxit al món rural, dins el VII Aplec de Joves al Camp; presentar una oficina d’eficiència energètica –de la mà de l’agrupació empresarial Agrupem–, o novetats en fitosanitaris, entre altres.

 

S’afegeixen també al programa una xerrada-col·loqui tancada a La Boscana sobre les actuals fusions que hi ha al mercat i al món empresarial a escala global, així com una jornada de biogàs organitzada per la Diputació de Lleida, alcaldes i món municipal.

La presentació, per part de l’IRTA de quatre projectes orientats a eines de digitalització, fertilització i tems de qualitat de l’aigua; la sessió d’Innoespai –també organitzada per l’IRTA –; una sessió tècnica de la firma Acudam, o la 22a Borsa Interpirinenca de Cereals al Resquitx i que compta ja amb inscripcions procedents d’Itàlia i França i que espera arribar als 400 participants com en passades edicions, són altres de les propostes de l’ampli programa que es plantegen en el marc d’aquesta 152a Fira de Sant Josep i que ha detallat aquest matí el tècnic coordinador, Ramon Xinxó.

 

Nova sala condicionada als Pavellons Firals

 

Aquestes sessions es portaran a terme en diferents espais de la ciutat com el Teatre L’Amistat, el Centre Cultural, la Casa Canal o els Pavellons Firals, si bé enguany –ha assenyalat l’alcalde– es comptarà a més amb una sala d’actes nova al Pavelló Verd, instal·lació que acollirà els actes protocol·laris així com algunes d’aquestes jornades. L’habilitació d’aquest espai dins el Recinte Firal permetrà guanyar temps i optimitzar recursos, així com dotar el recinte d’una sala de qualitat, ha valorat Solsona.

 

Durant la roda de premsa s’ha agraït també la coorganització o col·laboració d’institucions, sindicats, associacions, sindicats i empreses en la configuració d’aquest programa formatiu.

 

D’altra banda, els organitzadors han indicat que la informació completa d’aquestes jornades es podrà consultar a la pàgina web de Fira de Mollerussa www.fira.com

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca