En l’objectiu d’aconseguir un model energètic sostenible, i dins de les energies renovables, l’aprofitament de la biomassa es posiciona com un recurs autòcton de producció d’energia clarament de futur. Aquesta és una de les conclusions de la jornada sobre les potencialitats d’aquest recurs energètic i la seva viabilitat en el nostre entorn natural.
José Antonio Bonet, doctor enginyer de Forests de la UdL, ha parlat en la seva intervenció de disminuir la dependència energètica, reduir la contaminació de CO2 i crear nous llocs de treball, a banda de millorar la qualitat de les masses forestals. Així, Bonet ha recordat la dada facilitada fa poques setmanes pel Departament Forestal de la FAO, (UNECE), que indica que la biomassa forestal és ja la principal font d’energia renovable a Europa, representant el 47% del total d’energia renovable, arribant en alguns països com Suècia, Finlàndia i Estònia a gairebé el 20% del total de la demanda total d’energia. Ha dit que “aquesta aposta clara i decidida per la biomassa, tant de cultiu energètic com provinent de l’explotació sostenible dels boscos, es fonamenta, d’una banda, en els avantatges que suposa, pel que fa a la dependència energètica, tenir un recurs propi i renovable; d’una altra banda, es contribueix a reduir els gasos d’efecte hivernacle, ja que per cada kwh produït, s’emeten 22 g de CO2 en el cas de la biomassa, sent aquest valor aproximadament 10 vegades menor que en el cas del gas natural i 16 si es compara amb el produït a l’utilitzar gasoil”. Per últim, ha parlat dels “beneficis associats a la gestió forestal sostenible de la biomassa, que a més de millorar la qualitat de les masses forestals, comporta una oportunitat de creació d’ocupació en el nostre medi rural, que va ser xifrat per un panell d’experts en el marc del Congreso Nacional de Medio Ambiente (CONAMA) en 10.000 només en llocs de treball directes”.
En el context de Catalunya s’ha referit als recents incendis forestals, que ha qualificat d’inèdits, i que deuen la seva causa, segons la seva opinió, a “una climatologia molt adversa, però també a un excés de combustible en forma de biomassa als nostres boscos”. Per tots aquests motius, José Antonio Bonet creu que “ha arribat el moment d’emmirallar-nos en els països del voltant, i apostar clarament per a l’ús de la biomassa amb finalitats energètiques com a garantia d’una energia neta, econòmica i que pot contribuir a generar llocs de treball i a millorar la qualitat dels nostres boscos”.
Per la seva banda, Marc Font, del Mas La Riba, SCP, ha aportat la seva experiència en la gestió de la biomassa en una explotació formada per una finca forestal, una granja de porcs i un hotel rural, a la Vall de Sau, a la comarca d’Osona. En aquestes instal•lacions s’ha substituït amb èxit el consum de prop de 35.000 litres de gasoil per l’energia de la biomassa per proporcionar calefacció i aigua calenta sanitària. Segons Font, “la instal•lació funciona perfectament, i els consums estan ajustats als càlculs teòrics realitzats”. Ha afegit que “l’experiència constata que a més d’evitar el consum d’un combustible fòssil contaminant, s’ha aconseguit simplificar les feines del bosc, a banda de millorar la finca en aspectes mediambientals: reduint la massa forestal, disminueix el risc d’incendis i s’obtenen noves pastures pel bestiar, el qual és l’encarregat de mantenir-les”. Per finalitzar, Marc Font ha fet una crida a una major involucració de l’Administració “en benefici dels boscos i de la mà d’obra que podria generar”.