- Hi ha participat 16 autors amb diferents temàtiques que van des de la història, l’art, la literatura o la musicologia, entre altres
La Biblioteca Comarcal Jaume Vila ha acollit aquest dijous la presentació del tretzè número de la revista Mascançà, la qual inclou els dotze estudis que es van presentar en les 12es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell que es van fer l’any passat a Barbens. L’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; l’editor de la revista, Daniel Altisent; i el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Josep Jordana. Val a dir que entre els estudis que presenta n’hi ha un que recorre la Història de la fundació i els inicis de l’Escola de Música de Mollerussa, de la mà d’Esther Bosch, actual presidenta de l’Associació de la Música, i un altre sobre Els valors naturals del Salt del Duran, d’Antoni Mayoral de la Secció de botànica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
L’alcalde ha revalidat, per la seva part, l’aposta que fa el consistori per la revista Mascançà per la qualitat i rigor acadèmic que té i ha indicat que la història de Catalunya només es pot explicar si es parla de Lleida, que n’és la porta d’entrada, per la qual cosa el Pla d’Urgell hi té també molt a dir. També ha fet valer el paper que juguen els estudis que conté la revista, ja que “ens ajuden a conèixer el territori i a descobrir nous talents”.
Per la seva part, Daniel Altisent ha fet un repàs dels dotze estudis i les 7 ressenyes que recull el tretzè volum en el qual han participat 16 autors en àmbits tan diversos com la història, l’art, la literatura, el medi ambient o la musicologia. Aquesta producció se suma als 147 articles i 51 ressenyes que s’han publicat en els números anteriors a la revista, segons ha afirmat.
Per la seva part, el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell ha destacat Mascançà per la seva producció de coneixements i la difusió, una feina que ajuda a “trencar tòpics sobre el Pla d’Urgell”. També ha fet un repàs d’algunes de les tasques que s’estan duent a terme des de l’arxiu per preservar aquest coneixement com són la restauració d’una col·lecció de pergamins o la classificació del fons de Cal Berenguer, entre altres.
Cançons C@ntades amb I-nuits
La programació de la biblioteca segueix el dia 29 a les 8 del vespre, amb la segona proposta del cicle Cançons C@ntades, que va encetar el grup Uënsdei al juliol. En aquest cas, I-nuits explicarà des de l’escenari de la terrassa exterior de l’equipament l’origen de les cançons del disc Em rebel·lo.