La Biblioteca Comarcal Jaume Vila va acollir ahir al vespre presentació del número 5 de la revista Mascançà, que recull les comunicacions que es van presentar en les 4es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que es van fer l’any passat a Linyola. La presentació va comptar la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual va dir que es tracta del primer número d’aquesta revista que coedita l’Ajuntament conjuntament amb Mascançà amb la voluntat “de garantir-ne el futur i aportar tranquil•litat als investigadors que hi publiquen”. Solsona va assegurar que “no som conscients de la potencialitat de la gent que es dedica a la investigació de la comarca” i de la seva contribució a enfortir-ne la identitat per tal de saber “qui som, d’on venim i cap a on anem”. Així mateix, va destacar els tres articles que inclou la revista sobre Mollerussa com són Lo Parrot: llegenda, història i enigma, de Felip Gallart i Vicent Lladonosa; El funcionament i les característiques de la creació d’un centre d’intercanvi d’aigua a la zona del Canal d’Urgell, de Montserrat Viladrich, i el d’Esteve Mestre i Ton Solé sobre la revolta veïnal que hi va haver al 1974 a Mollerussa per reclamar un disseny espaiós de la plaça de l’Ajuntament.
Per la seva part, el president de Mascançà, Joan Yeguas, va agrair l’ajuda tant de l’Ajuntament com de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell per tal de continuar la revista i va reivindicar la necessitat de vetllar pel passat històric. Yeguas va recordar que el fet de comptar ja amb un 5è número de la revista la situa en el cinquè lloc en un rànquing universitari que n’avala la vigència. En aquest sentit, va explicar que des del primer número ja s’han donat a conèixer 57 estudis de 40 investigadors diferents i a més s’han publicat 20 ressenyes. Fent un repàs de la temàtica va indicar que la majori d’aquests estudis, en concret 21, són d’història contemporània motiu pel qual va fer una crida per cobrir les mancances en altres àmbits de la investigació. Així mateix, va dir que la revista ha tingut en el darrer any 3.100 visites per Internet i com a dada significativa va dir que un 61% dels que la consulten són de fora de l’Estat espanyol.
El del coordinador de la revista, Josep Camps, de la seva banda, va destacar el reconeixement científic que ha assolit la publicació gracies al seu rigor amb articles que parteixen d’una documentació acurada i també a la tasca feta en la divulgació. Camps va dividir el contingut de la revista en dos grans blocs; els articles històrics com el que parla de la proclamació de la República al Pla d’Urgell o el de la Guerra Civil a Torregrossa, entre altres, i de caire més científic, com els que parlen de la flora a l’Estany d’Ivars-Vila-sana. Així mateix va presentar la nova secció que sota el títol de Marçalades presentarà textos inèdits d’un escriptor del Pla d’Urgell i que en aquesta ocasió corre a càrrec de Joan Francesc Dalmau. Per la seva part el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Vilarrúbias, es va mostrar satisfet de la contribució de l’arxiu ja que molts dels investigadors que han publicat en la revista s’han basat en documentació allí guardada i això dóna valor a l’equipament i a la tasca que s’hi du a terme.