La biblioteca presenta el novè número de la revista Mascançà amb 15 estudis de divulgació del Pla d’Urgell

La presentació va congregar una setantena de persones a la biblioteca

La publicació ha difós amb nou volums 116 estudis científics sobre el territori elaborats per 85 professionals d’àmbits diversos

 

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila va acollir ahir al vespre la presentació del número 9 de la revista Mascançà, que recull les 15 comunicacions que es van presentar en les 8es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que es van fer l’any passat a Vila-sana, dos dels quals tenen com a protagonistes personatges que han tingut un pes en la història de la Mollerussa. És el cas de Mateu Capell Piró, que en fou alcalde republicà del 1934 al 1936 i de Josep Torres Tribó, un escriptor anarquista que va tenir rellevància en el teatre social que es va desenvolupar al llarg de la primera meitat del segle XX.

 

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va destacar en la presentació que Mollerussa i la seva comarca “tenen història i gent molt preparada per divulgar-la”. En aquest sentit, va remarcar que la revista “és la nostra carta de presentació en la història” i en va subratllar la “utilitat per ajudar a configurar el nostre discurs d’identitat”

 

A través dels nou números que s’han fet de la revista, Mascançà ha divulgat 116 estudis científics sobre el territori elaborats per 85 professionals d’àmbits diversos. Ho ha va dir el president del Centre de  Recerques Mascançà, Joan Yeguas, el qual va indicar que l’àmbit de la història del segle XX és el que més abunda seguit de temes vinculats amb la literatura i temes de geografia humana. Yeguas va agrair el suport de l’Ajuntament, de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i dels socis i sòcies de l’entitat per fer possible econòmicament la revista.

 

L’editor de la revista Mascançà, Moisés Selfa, per la seva part, va fer una petita introducció a alguns dels 15 estudis que recull el número 9 de la revista així com les ressenyes que es publiquen i l’apartat Marçalades. Va assenyalar que aquest volum contenia destacats articles basat en personatges i també molta documentació gràfica de relleu i així com també va posar l’accent en “cantera de nous recercadors que es van incorporant al pòsit ja existent”

 

Per la seva part, el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Vilarrúbias, va posar de relleu el paper d’aquest equipament en el primera matèria dels investigadors a l’hora de fer els seus estudis. En aquest sentit, va indicar que un dels reptes que tenen fixats és crear una hemeroteca local amb còpia digitalitzada de revistes antigues. També va animar als Jutjats de Pau i als Registres Civil a seguir l’exemple de 8 dels 16 municipis de la comarca que ja han ingressat els seus fons documentals a l’arxiu.

 

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca