La Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa va acollir ahir al vespre la presentació del tercer número de la revista Mascançà, una revista que “després de tres números ha deixat de ser una anècdota i ja ha passat a ser una realitat”, va comentar el seu director Josep Camps, el qual va insistir en la necessitat de conèixer la nostra comarca perquè “això ens fa més cultes, més civilitzats i més lliures”. Camps, que va explicar que aquest número conté articles variats que parlen de la comarca del Pla amb rigor científic però també de forma amena, va assegurar que la revista comença a tenir un cert prestigi com a revista seriosa d’investigació històrica ja que es troba referenciada en les bases de dades universitaris i es citada en nombroses ocasions per investigadors reconeguts.
Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va lloar la tasca de la revista que “ja forma part de la nostra identitat” i “ contribueix a fer comarca i a fer Catalunya en l’àmbit de la cultura”. Solsona, que va destacar el fet que es tracta d’una revista que tot i partir del coneixement científic el sap aplicar aplica a la pedagogia i a la quotidianitat, va felicitar a Mascançà per buscar en la memòria de la gent gran per tal de conservar la història del territori i va posar de manifest, en aquest sentit, la feina que es pot fer des dels arxius.
El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, per la seva banda, va considerar que, després del tercer número i estant ja en camí el quart, la revista ja està plenament consolidada i va felicitar la gent que hi ha al darrera per “ajudar als mateixos comarcans a conèixer la seva comarca i transportar el seu patrimoni més enllà”.
També va parlar el president de Mascançà, Jordi Soldevila, el qual va fer una crida a la necessitat de reivindicar el Pla d’Urgell per “començar a pujar la nostra autoestima”. Soldevila, que va dir que la revista és oberta a la participació de tothom qui ho vulgui, va insistir en que “cal donar a conèixer la comarca a la gent de fora però també a la gent d’aquí “ ja que moltes vegades són els primers que desconeixen tot el patrimoni cultural amb que compta el Pla d’Urgell.
Els segells del Pla d’Urgell, la casa de Domènec Duran a Miralcamp, la dreta mollerussenca de 1875 a 1936 o una aproximació històrica a l’evolució de les curses a peu a Mollerussa són alguns dels temes que tracta aquest tercer número de la revista Mascançà juntament amb una visió de la Guerra Civil a través de les cartes d’un soldat de l’exèrcit republicà o el testimoni dels últims tapiadors del Pla d’Urgell, entre altres.