Jaume Barrull, professor titular d’història contemporània a la Universitat de Lleida, va fer ahir al vespre un repàs a través d’escriptors, poetes i polítics catalans de com es va anar postulant la data de l’11 de setembre per commemorar la derrota del 1714. Sota el títol L’11 de setembre: entre la memòria històrica i la construcció nacional, Barrull va explicar que en essència no commemorem una derrota sinó una data significativa que va suposar pel poble català la pèrdua de les seves llibertats però també la voluntat de tornar a ser.
La conferència va estar precedida per un seguit d’apunts històrics sobre Mollerussa i la comarca ara fa 300 anys de la mà del tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Àlex Culleré, el qual va destacar, entre altres fet, com va afectar la nova organització política després del Decret de Nova Planta a la capital del Pla d’Urgell ja que va originar conflictivitat entre l’Ajuntament i els senyors del poble, els Marquesos d’Alfarràs.
Amb aquesta conferència es clou el cicle de xerrades que va començar el passat 13 de març amb la conferència del catedràtic d’Història Moderna, Joaquim Albareda, i va seguir el 10 d’abril amb Josep Maria Solé i Sabaté, historiador i director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
A banda d’aquest cicle, la commemoració es completarà amb la recreació d’un campament dels soldats catalans que durant la Guerra de Successió van defensar els drets, les llibertats i les institucions de Catalunya, una recreació que faran el 14 de juny a la plaça de Manuel Bertrand els membres de l’associació cultural Miquelets de Catalunya nascuda amb l’objectiu de fer reviure i honorar els soldats que van participar en la guerra. Aquesta actuació estarà acompanyada del concert d’Els Bandafesta, una formació que porta més de 30 anys dedicada al món de la música amb un especial aprofundiment en la tradicional catalana.