- El consistori ho compensarà amb la cessió de solars a l’INCASÒL perquè es puguin destinar a la promoció d’habitatge protegit
L’Ajuntament de Mollerussa i la Generalitat han acordat la modificació del conveni de col·laboració a tres bandes signat a l’agost del 2017 entre l’Ajuntament i els departaments de Territori i Sostenibilitat i el de Governació, Administracions Públiques i Habitatge relatiu al Grup Sant Isidori. En aquest cas, la modificació, que serà portada per a la seva ratificació al Ple ordinari d’aquest proper dijous dia 25, suposa que el consistori haurà de fer, prèvia resolució del Ple, l’encomana de gestió a la Generalitat per a l’enderroc de cada un dels 4 blocs afectats, una actuació valorada en 100.000 euros per cada un dels blocs i que assumirà, en primera instància, Territori i Sostenibilitat a través de l’Institut Català del Sòl. A canvi, l’Ajuntament ho compensarà amb la cessió de solars al municipi que s’hauran de destinar a la promoció d’habitatge protegit.
L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha valorat l’acord com una “bona operació” que permet garantir la promoció d’habitatge protegit a la ciutat. També ha indicat que es tracta de donar forma a l’acord de col·laboració amb la Generalitat per portar a terme aquesta actuació que suposa l’enderroc d’una propietat privada. En aquest sentit, Solsona, que ha recordat que en el seu dia es va arribar a aquest acord amb la voluntat de disminuir la càrrega econòmica per als propietaris dels habitatges afectats que havien d’assumir aquestes despeses, ha indicat que l’acord contempla també que l’Ajuntament buscarà la fórmula perquè els propietaris que reuneixin uns determinats condicionants socials i econòmics quedin exempts del pagament mentre que, en el cas d’aquells que disposin de recursos suficients com és el cas de les entitats bancàries, se’ls repercuteixi el cost de l’enderroc.
El primer edil també ha projectat un horitzó temporal pel que fa a l’enderroc dels 160 habitatges afectats distribuïts en quatre blocs. Així, ha indicat que la previsió és que es pugui procedir a l’enderroc del Bloc A a finals del 2019 o principis del 2020. En aquest sentit, Solsona ha apuntat que durant aquest mes de juliol es finalitzarà el procés de desallotjament dels 6 pisos d’aquest immoble que encara estan pendents de trasllat a habitatges de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, per tal de poder tirar endavant l’expedient d’enderroc. Pel que fa als altres tres immobles, la previsió per al Bloc C, per al que ja s’ha iniciat l’expedient de ruïna tècnica i econòmica, és que l’enderroc pugui ser possible de cara a l’estiu del 2020 mentre que el Bloc B podria ser enderrocat a finals del 2020 i el D a l’estiu del 2021, segons ha afegit l’alcalde.
El desallotjament dels 40 habitatges del Bloc A s’ha desenvolupat de manera progressiva. En 23 dels habitatges, les persones que hi vivien han estat reallotjades en altres habitatges proveïts per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya mitjançant contractes de lloguer, atès que es trobaven en emergència habitacional, mentre que en la resta de situacions, els pisos o bé estaven buits o bé els seus ocupants ja disposaven d’alternatives d’habitatge. Així mateix, s’han portat a terme 13 reallotjaments més de famílies residents en els altres tres blocs, després de rebre els informes tècnics corresponents que així ho recomanaven, preveient-se continuar amb el desallotjament total del bloc C.