L’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, i el director de l’ens firal, Xavier Roure, han assistit aquest matí a la visita institucional organitzada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a la Setmana Fructícola, la qual enguany ha pogut celebrar-se de nou de forma presencial després que l’any passat, i amb motiu de la pandèmia, ho fes de forma telemàtica. La comitiva d’autoritats ha comptat amb el director general de l’IRTA, Josep Usall, i amb el secretari d’Alimentació del DACC, entre altres.
Després de fer un recorregut per l’exposició dels estands participants en l’edició d’enguany, la comitiva ha pogut conèixer una de les novetats que s’han presentat en la Setmana Fructícola d’enguany, consistent en una aplicació de productes fitosanitaris amb un sistema de microaspersors fixe instal·lat al damunt dels arbres i que, amb una eficàcia semblant a la que habitualment el productor aconsegueix amb el tractor i l’ús d’una atomitzadora, permet l’aplicació d’aquests productes de dalt a baix –eliminant la deriva cap a l’atmosfera–, i possibilitant l’automatització de l’aplicació des del mòbil i sense haver-hi de ser físicament a la parcel·la, segons ha explicat el cap de programa de Fructicultura de l’IRTA, Luis Asin.
Segons ha assenyalat Asin, actualment hi ha quatre instituts de recerca, als EE.UU, Itàlia, França i Espanya, que estan avaluant l’eficàcia d’aquest sistema en parcel·les pilot –en el cas de l’IRTA en una parcel·la de 2.000 m²–. La Setmana Fructícola, celebrada des del passat dimecres i fins avui divendres, ha estat el lloc triat per presentar aquesta novetat i “veure quina sensació té el sector sobre la seva aplicabilitat”, ha afegit Asin.