El Consell Directiu de Fira de Mollerussa ha aprovat la celebració els dies 4, 5 i 6 del mes de juny del 2021 la 148a Fira de Sant Josep, certamen que tradicionalment es fa al mes de març. Així ho ha comunicat aquest matí en roda de premsa l’alcalde de la ciutat i president de l’ens firal, Marc Solsona, qui ha estat acompanyat pel director del Patronat Fires de Mollerussa, Xavier Roure.
En sessió extraordinària celebrada el passat dijous, l’òrgan directiu de l’ens firal va avaluar la situació actual davant la pandèmia per la Covid-19 acordant la nova data per al primer cap de setmana de juny, una decisió que l’alcalde ha qualificat de “garantista” i que “permet tant a Fira com a expositors i visitants preveure amb un temps de marge suficient com per a poder fer la fira sí o sí”. Solsona ha continuat dient que es tracta d’una “bona decisió, històrica i arriscada”, alhora que ha assegurat que no ha sigut improvisada sinó que respon també a la demanda expressada en aquest sentit pels expositors en les diferents reunions que es van mantenir fa unes setmanes.
En la seva intervenció, Solsona s’ha referit a la Fira de Sant Josep com a la “fira mare”, la de major volum de negoci i a la prioritat de celebrar-la. L’alcalde ha parlat també de per què no s’ha programat al mes de maig, davant la coincidència amb altres activitats com les festes majors de Lleida i Mollerussa, al mateix temps que ha ressaltat el fet que serà la primera fira agrària i de maquinària agrícola a les Terres de Lleida des de fa vint-i-un mesos.
Solsona ha dit que la incertesa no és bona, mentre que la decisió de posposar-la al juny -com també han fet altres certàmens de referència-, possibilita treballar a sis mesos vista tant a nivell comercial com per generar expectatives per assolir “una gran fira”.
En aquest sentit s’ha expressat també el director Xavier Roure, qui ha afegit que la 148a edició de la Fira de Sant Josep el juny del 2021 comptarà amb tota l’oferta expositiva incloses el Saló del Tractor, apartat aquest que hi és present al certamen agrari de forma biennal.
Roure ha assegurat que el certamen s’adaptarà i s’implementaran totes les mesures que marquin les autoritats per garantir la seguretat davant la pandèmia.
Oportunitats de la nova data
D’altra banda, l’alcalde ha mostrat la seva convicció que “la pandèmia no ha de ser l’excusa per no fer sinó una oportunitat per fer les coses si cal diferents”. En aquesta línia, Solsona ha matisat que el canvi de data té els seus contres com el fet que la campanya agrària ja estarà començada, però també ha indicat que s’obren oportunitats com la inclusió en el certamen de nous sectors que també poden tenir cabuda.
Així mateix, ha indicat que s’estudiarà l’apartat de les Jornades Tècniques i com i quan es faran.
Respecte a altres certàmens que tradicionalment se celebren també a la primavera, Solsona ha dit que el fet que la Fira de Sant Josep es posposi al juny no vol dir que no hi hagi cap fira abans com pot ser l’Autotrac, certamen que a nivell organitzatiu no requereix tanta antelació i que es plantejarà i es treballarà en funció de l’evolució de la pandèmia.
45 M€, la pèrdua en impacte indirecte per la no activitat firal d’aquest 2020 a Mollerussa
Preguntat per l’afectació de la pandèmia per la Covid-19, l’alcalde ha xifrat en 45 milions d’euros l’impacte indirecte perdut per la falta d’activitat firal d’enguany del Patronat Fires de Mollerussa, dels quals 40 correspondrien a la cancel·lació de la Fira de Sant Josep a falta d’una setmana de la seva celebració “amb unes despeses i costos que ja havíem tingut amb expositors, devolució de diners…”.
En aquest sentit, Solsona ha indicat que des de l’ens firal s’han enviat cartes –l’última fa dues setmanes- sense rebre cap resposta de moment al vicepresident Aragonés, al conseller Tremosa, a la consellera Jordà i, abans a la consellera Chacón, demanant línies d’ajuts per les entitats firals. L’alcalde ha reclamat resposta en aquest sentit i ha afegit que “només la Diputació de Lleida ha mantingut el seu compromís amb Fira de Mollerussa i amb les fires del territori mantenint les aportacions que tocaven (…), perquè nosaltres hem tingut despesa aquest any”. “La resta d’administracions no hi ha hagut cap ajut directe que permeti minimitzar l’impacte de la pandèmia a dia d’avui”, ha remarcat l’alcalde, qui ha afegit que li consta que des de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) –entitat de la qual Xavier Roure n’és el secretari – també s’han portat a terme reunions on s’ha tractat aquest tema i també s’ha demanat aquesta línia d’ajuts.
“No és perquè nosaltres no ens puguem adaptar i no siguem fires segures, sinó que no s’ha permès fer fires quan sí que s’ha permès fer altres esdeveniments que podien ser considerades fires mercats o quan les superfícies comercials que han pogut limitar els metres quadrats han pogut obrir i la gent ha pogut anar a comprar”, ha conclòs Solsona.