Els Reconeixements Ànima premien l’Agència de Nacions Unides UNRWA per protegir la població refugiada palestina

L’alcalde, la regidora d’Acció Social i Miquel Pujol, en representació del CIS Ángel Olaran ha donat a conèixer el veredicte

 

  • Josep Maria Pujol, qui deixa la presidència del CIS Ángel Olaran, rebrà un guardó honorífic per la seva dedicació a promoure la solidaritat

 

  • La distinció internacional i les d’àmbit local es lliuraran el pròxim 25 d’octubre en el marc de la XV Vetllada Solidària del CIS Ángel Olaran

 

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran (CIS), reconeixeran en la seva novena edició amb Reconeixement Abba Melaku la tasca de l’Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) per la seva tasca de protecció  de les persones refugiades palestines  i per la seva capacitat d’operar en un context altament complex com és el de Gaza i donar resposta a les contínues situacions d’emergència que s’hi produeixen.  Així mateix, també s’ha decidit enguany, i de manera excepcional, atorgar un segon Reconeixement Abba Melaku a Josep Maria Pujol, qui fins ara ha estat president del CIS Angel Olaran després d’agafar-ne el relleu el 2015 quan el seu germà Àngel Pujol va morir de manera sobtada i una de les persones claus en la creació dels Reconeixements Ànima des d’on ha promogut la millora de la societat a través de la solidaritat.

 

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el membre del patronat del CIS Ángel Olaran, Miquel Pujol, acompanyats de la regidora d’Acció Social i Comunitària, Anna Carné, han donat a conèixer aquest matí el veredicte del jurat d’aquests guardons que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més pròxim. L’acte de lliurament es farà el divendres dia 25 d’octubre a les 9 del vespre en el marc de la XV Vetllada Solidària del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran.

 

L’acta de la decisió del jurat recull que s’atorga la distinció l’agència UNRWA “per la seva tasca d’assistència i protecció ininterrompuda des de 1950 en favor de més de sis milions de persones refugiades de Palestina, destacant la seva rigorosa neutralitat i imparcialitat en la provisió de serveis essencials, incloent-hi educació, sanitat, alimentació i protecció social, en cinc regions del Pròxim Orient altament conflictives”.

 

La distinció també reconeix “la seva capacitat d’operar directament sobre el terreny, garantint la supervivència de poblacions vulnerables, especialment a Gaza, on el 80 % de la població depèn de la seva assistència. A més, la seva contribució a l’educació ha permès integrar persones refugiades en el teixit social dels països d’acollida, seguint els valors de les Nacions Unides”.

Un jurat renovat que incorpora la directora general de Cooperació al Desenvolupament

 

El jurat d’aquest guardó internacional, que es va reunir el passat 7 d’octubre, ha estat renovat enguany amb la incorporació de la directora general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Yoya Alcoceba. També s’hi incorpora Antoni Reig, com a nou president del CIS Ángel Olaran. El completen l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy; i l’expert en cooperació internacional, Manel Vila, qui també fou director general de Cooperació al Desenvolupament del 2016 al 2021.

 

Els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol atorguen cinc distincions

 

A banda del Reconeixement Abba Melaku, també es lliuraran els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol a cinc persones o entitats per la seva tasca social en l’àmbit més local.  Són Dolors Bell·lloch Lleonard, Tere Grañó Costa, l’Associació d’Amics i Amigues de la Banqueta de Mollerussa-Golmés al Salt del Duran, l’Associació Senegalesa de Mollerussa i la Residència Llar Terres de Ponent. Aquests cinc noms han estat escollits per rebre la distinció després que una comissió n’hagi valorat les candidatures presentades en un procés participatiu obert a la ciutadania.

Pel que fa a Dolors Bell·lloch Lleonard, se li reconeix la seva tasca com a impulsora del Centre de Formació d’Adults, al capdavant del qual ha estat vint-i-quatre anys, i la seva dedicació a l’ensenyament al llarg de la seva trajectòria en diferents àmbits socials.

En el cas de la Tere Grañó Costa, la distinció s’atorga per tota la seva llarga i àmplia trajectòria en tasques de voluntariat en moltes entitats mollerussenques, entre aquestes l’Albada, les Aules Universitàries de Mollerussa i, actualment, en la Cooperativa de Transició Energètica La Plana Sostenible.

Quant a l’Associació d’Amics i Amigues de la Banqueta de Mollerussa-Golmés al Salt del Duran, es distingeix la seva implicació en la conservació i millora del pulmó natural de la Banqueta del Canal d’Urgell i el Salt del Duran.

Respecte a l’Associació Senegalesa de Mollerussa, que enguany celebra el 20è aniversari de la seva creació, es reconeix la seva integració en l’àmbit social de Mollerussa i la seva dinamització en l’intercanvi intercultural.

I la distinció per a la Residència Llar Terres de Ponent és pel seu compromís durant gairebé trenta anys en l’ajuda a persones en la millora de la seva qualitat de vida.

Les persones que vulguin participar de la vetllada es poden inscriure fins al 20 d’octubre a través del següent enllaç https://isolidaries.org/producte/inscripcio-ix-reconeixements-anima-i-xv-vetllada-solidaria-angel-olaran/

 

Unes distincions amb nou anys de trajectòria internacional

 

Pel que fa al Reconeixement Ànima Abba Melaku, que té caràcter internacional, val a recordar que l’any passat va ser distingida l’Associació de dones víctimes de la guerra de Bòsnia-Hercegovina.

Fent un repàs de totes les edicions, el 2022 es va reconèixer la tasca del sotscap de la secció d’Internacional de TV3, Lluís Caelles, per la seva labor periodística i educativa explicant sobre el terreny i amb la mirada social posada en els protagonistes conflictes internacionals com l’actual guerra a Ucraïna. L’any 2021  va recaure en la periodista i activista kurda Amina Hussein per la defensa dels drets de les dones i donar visibilitat a la Revolució de Rojava al Kurdistan sirià. L’any 2020 el reconeixement va ser per l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, la qual, dirigida per una neboda de l’eclesiàstic, Glòria Casaldàliga, és continuadora de les causes socials i mediambientals impulsades pel bisbe mort l’agost del 2020 a 92 anys.

 

L’any 2019 es va distingir l’economista colombià, Henry Acosta Patiño, per la seva tasca com a facilitador de la pau a Colòmbia, mentre que el 2018 el guardó va recaure en l’activista Helena Maleno Garzón per la seva defensa dels drets humans. L’any 2017 es va distingir Meir Margalit, del Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem, per la seva lluita en defensa de la pau amb el poble palestí i en la primera convocatòria dels reconeixements, que es va fer el 2016, el jurat va premiar a l’ONG Defensa Civil Siriana (Cascos Blancs), pel seu heroisme, compromís i labor humanitària a Síria.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca