Els Reconeixements Ànima premien Amina Hussein per la defensa dels drets de la dona i de la sobirania kurda

El veredicte del jurat s’ha donat a conèixer avui en roda de premsa al Centre Cultural de la mà de Marc Solsona i Miquel Pujol
  • L’activista kurda-catalana és reconeguda per donar visibilitat a la Revolució de Rojava o ‘de les dones’ en defensa del poble kurd

 

  • La distinció li serà lliurada en un acte que tindrà lloc el pròxim 3 de desembre al Teatre L’Amistat presidit per la consellera d’Acció Exterior

 

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han volgut reconèixer en la seva sisena edició la periodista i activista kurda-catalana Amina Hussein per la seva labor compromesa i el seu coratge en donar visibilitat a la Revolució de Rojava (zona situada al Kurdistan sirià -nord i est de Síria), un moviment que s’ha arribat a anomenar “la revolució de les dones” i que va començar amb la retirada de les forces del règim sirià de la majoria de les ciutats i pobles del nord i nord-est del país i l’establiment de l’Administració Autònoma.

 

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i Miquel Pujol, vocal del CIS Ángel Olaran, Miquel Pujol, han donat a conèixer aquest matí el veredicte del jurat d’aquests guardons que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més pròxim. L’acte de lliurament d’aquest reconeixement es farà el pròxim divendres dia 3 de desembre a les 8 del vespre al Teatre L’Amistat, en un acte que estarà presidit per la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i que també es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Mollerussa.

 

L’acta de la decisió del jurat recull que s’atorga la distinció a Amina Hussein en reconeixement a la labor realitzada per treure de l’anonimat la lluita dels col·lectius de dones de Rojava, les quals han posat en marxa les comunitats, les escoles i, s’hi ha calgut, s’han organitzat en milícia armada per defensar els seus i la seva terra, convertint-se en un exemple per a la llibertat de les dones a l’Orient Mitjà i a tot el món.

 

Solsona ha explicat que amb aquest reconeixement es vol donar visibilitat a la força del lideratge femení a la regió de Rojava del Kurdistan en la figura d’una de les seves activistes, ja que la voluntat d’aquests guardons és donar veu a la cooperació i la solidaritat en un context regit per conflictes permanents latents.

 

Per la seva part, Miquel Pujol, ha dit que l’Amina Hussein és un altaveu en defensa dels drets de les dones, no únicament del Kurdistan sinó també en l’àmbit mundial. Així mateix, també ha fet un paral·lelisme amb la situació que es viu al Tigray, la zona d’Etiòpia, on treballa el missioner Angel Olaran al qual donen suport i en la qual es viu un conflicte bèl·lic no reconegut internacionalment que dificulta la seva tasca humanitària.

 

El jurat dels Reconeixements Ànima està format per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el president del CIS Angel Olaran, Josep Maria Pujol, que en aquest cas ha estat representat pel seu nebot i vocal del patronat de la fundació, Miquel Pujol; el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i l’exdirector general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila.

 

Pel que fa al Reconeixement Ànima Abba Melaku, val a recordar que l’any 2016 el jurat va premiar a l’ONG Defensa Civil Siriana (Cascos Blancs), pel seu heroisme, compromís i labor humanitària a Síria. L’any 2017 es va distingir Meir Margalit, del Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem, per la seva lluita en defensa de la pau amb el poble palestí. L’any 2018 el guardó va recaure en l’activista Helena Maleno Garzón per la seva defensa dels Drets Humans mentre que l’any 2019 es va distingir l’economista colombià, Henry Acosta Patiño, per la seva tasca com a facilitador de la pau a Colòmbia.  L’any passat el reconeixement va ser per l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, la qual, dirigida per una neboda de l’eclesiàstic, Glòria Casaldàliga, és continuadora de les causes socials i mediambientals impulsades pel bisbe mort l’agost del 2020 a 92 anys.

 

 

 

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca