- El conseller d’Acció exterior presideix l’acte de lliurament del guardó que s’atorga a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga
El Teatre L’Amistat ha acollit aquest vespre l’acte de lliurament del Reconeixement Ànima Ciutat de Mollerussa, que impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, el qual ha volgut reconèixer en la seva cinquena edició l’obra social duta a terme pel bisbe Pere Casaldàliga i Pla com activista pels drets dels camperols i dels pobles indígenes del Brasil així com per la seva tasca a favor del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic amb la seva defensa de la supervivència de l’Amazònia.
L’acte, el qual ha estat retransmès en continu a través del canal municipal de Youtube, ha estat presidit pel conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, el qual ha agraït la capacitat de Mollerussa per situar el municipalisme arreu del món i ajudar així també a explicar Catalunya “perquè també sigui coneguda per la seva col·laboració al desenvolupament”. El conseller ha dit que la Generalitat està compromesa amb aquesta tasca motiu per al qual s’ha incrementat la partida pressupostària en cooperació internacional per fer arribar recursos a aquells que més ho necessiten.
El reconeixement Abba Melaku d’enguany s’ha atorgat a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, la qual, dirigida per una neboda de l’eclesiàstic, Glòria Casaldàliga, és continuadora de les causes socials i mediambientals impulsades pel bisbe mort el passat agost a 92 anys. Glòria Casaldàliga ha agraït en el seu parlament el reconeixement a la tasca que impulsa la seva entitat al Brasil a través de l’Associació Ansa, amb la qual han aconseguit ajudar a 500 famílies de 4 municipis diferents ubicats en un radi de 4 hores de distància. També ha refermat el compromís que tenen de seguir donant a conèixer les causes del bisbe Casaldàliga, les quals ell sempre deia que “valien més que la seva vida”.
Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que ha dit que Mollerussa té la voluntat de “posar un gomet en el mapa del món amb la nostra solidaritat”, ha reivindicat el compromís de l’Ajuntament i el CIS Angel Olaran de ser “companys de viatge en les causes del Bisbe Casaldàliga” perquè “quan Mollerussa es lliga a una causa és per sempre”. Per la seva banda, el president del CIS Angel Olaran, Josep Maria Pujol, ha assegurat que al món “farien falta molts Casaldàliga més i encara no s’arribaria a tothom que ho necessita”.
L’acta de la decisió del jurat, que ha estat llegida pel rector de la Universitat de Lleida i membre del jurat, Jaume Puy, recull que la distinció s’atorga a l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga per la lluita a favor del medi ambient i la contínua denúncia de la situació de l’Amazònia així com per continuar impulsant i inspirant moviments socials pels drets i la justícia social a l’Araguaia on gràcies a la tasca de l’eclesiàstic, que fou el primer a denunciar públicament la situació de l’Amazònia, s’han organitzat 15 comunitats rurals recuperades als grans latifundis que exploten la regió.
L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, són membres del jurat del premi del qual també formen part el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila, el qual ha explicat que ja des de fa un any el jurat tenia l’Amazònia i la seva defensa en el punt de mira i que l’obra de Casaldàliga n’era el màxim exponent.
També ha adreçat unes paraules a l’auditori el missioner basc Angel Olaran, que es troba de visita a Catalunya aquests dies i el qual ha explicat la situació que es viu actualment a Etiòpia, on ha ressorgit el conflicte armat i ha denunciat que encara no hi ha arribat cap comboi humanitari. També ha estat crític amb el Govern espanyol i la política de reclamar paper als refugiats. En referència al Bisbe Casaldàliga, amb qui compartia la defensa dels drets dels més desfavorits, que precisament ell va aconseguir que “la veu dels pobres fos la veu de l’església” i no a l’inrevés.
Val a recordar que l’any 2016 el jurat va premiar a l’ONG Defensa Civil Siriana (Cascos Blancs), pel seu heroisme, compromís i labor humanitària a Síria. L’any 2017 es va distingir Meir Margalit, del Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem, per la seva lluita en defensa de la pau amb el poble palestí. L’any 2018 el guardó va recaure en l’activista Helena Maleno Garzón per la seva defensa dels Drets Humans mentre que l’any 2019 es va distingir l’economista colombià, Henry Acosta Patiño, per la seva tasca com a facilitador de la pau a Colòmbia.