- L’economista colombià i exfuncionari de la FAO va aconseguir seure a la taula al president Santos i a les FARC per negociar els acords del 2016
Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han premiat en la seva quarta edició a l’economista colombià Henry Acosta per la seva tasca com a facilitador de la pau a Colòmbia i ser un dels artífexs dels acords de pau signats el 2016 entre el govern de Juan Manuel Santos i les guerrilles de les FARC, una gestió que va començar anteriorment durant el mandat d’Álvaro Uribe. L’alcalde Marc Solsona i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, han donat a conèixer el veredicte del jurat d’aquests guardons que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més proper. Acosta, que fou funcionari de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, més coneguda com a FAO, recollirà el guardó el pròxim 15 de novembre en el marc de la XII Vetllada Solidària Ángel Olaran.
Henry Acosta, nascut al poble colombià de Génova però criat a Cali, va treballar durant més de 16 anys des de l’anonimat i la discreció per aconseguir l’acord de pau entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC signat el 26 de setembre de 2016 després de 4 anys de negociacions, un acord que va posar fi a 52 anys d’un conflicte intern. Tres anys després d’aquest acord, el que en fou facilitador ha tornat a posicionar-se per acostar postures entre les FARC i el govern actual d’Ivan Duque i culminar amb el compliment de l’acord al qual es va arribar llavors i del qual en va deixar testimoni històric en el seu llibre El hombre clave.
Solsona ha explicat que amb aquest reconeixent des de Mollerussa es busca “reforçar el paper d’esperança i d’apel·lació a la pau”. L’alcalde ha indicat que en la quarta edició del premi s’ha viatjat cap a Colòmbia per anar “ratllant el mapa del món amb aquesta aposta internacional per posar en relleu temes importants i transcendents”. En aquest sentit, ha recordat que la primera edició el reconeixement va ser pels Cascos Blaus de Síria per la seva labor de rescat en el conflicte armat; en la segona edició el guardonat va ser Meir Margalit com a home de pau al conflicte iralià-palestí: en la de l’any passat, es va premiar a Helena Maleno com alertadora també en una labor de rescat a la Frontera Sud, mentre que enguany s’ha tornat a buscar la mediació per la pau com a valor a reconèixer.
Per la seva part, Josep Maria Pujol, ha indicat que Henry Acosta s’ajusta al perfil de persones que es vol reconèixer amb aquests guardons de “gent anònima, que no són ni grans polítics ni grans estadistes, però que estan fent molt per la humanitat”. També ha explicat que ara que “el procés torna a estar viu, ell torna a estar per al diàleg” per afavorir la consecució de la pau.
L’alcalde i el president del CIS Ángel Olaran són membres del jurat del premi del qual també en formen part el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy; el fundador director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Josep Guinovart, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila.
Henry Acosta rebrà el Reconeixement Ànima Abba Melaku però cinc persones i entitats més seran distingides amb els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol per la seva tasca social en l’àmbit més local. Les candidatures es poden presentar fins al 15 d’octubre al Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran de forma presencial o bé a través de l’enllaç a la web https://isolidaries.org/proposta-reconeixements-anima/