La XVI Jornada Intercomarcal del panís, organitzada per l’IRTA i Fira de Mollerussa, juntament amb el Departament d’Agricultura i l’empresa Esporc, obrirà aquest dijous dia 23 de febrer el programa tècnic de la 145 Fira de Sant Josep de Mollerussa, un programa que inclourà fins a 14 jornades tècniques i que ha presentat aquest matí en Roda de Premsa, el director de l’ens firal, Poldo Segarra, acompanyat del Cap de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell i l’Urgell del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Andreu Bosch.
La trobada de dijous, que porta per títol Reducció del contingut de micotoxines en panís gra i farratge, tindrà enguany un format diferent, gairebé monogràfic, al voltant d’una de les problemàtiques de més actualitat en el sector productor i transformador del panís, com és el del contingut de micotoxines en el gra, una problemàtica, ha afegit Bosch, que també “influeix indirectament sobre la producció ramadera”.
La convocatòria, que tindrà lloc dijous al matí al Centre Cultural de la capital del Pla d’Urgell, serà el marc també, ha dit el cap comarcal del Pla d’Urgell i l’Urgell d’Agricultura, per a l’exposició dels resultats del assaigs d’avaluació de nous híbrids que l’IRTA ha portat a terme a Catalunya durant aquesta passada campanya 2016.
Aquesta sessió sobre el panís donarà, d’altra banda, el tret de sortida a les Jornades Tècniques de la pròxima edició de la Fira de Sant Josep, que se celebrarà del 17 al 19 de març. En aquest sentit, Segarra ha parlat d’un programa “molt complert” que inclourà una àmplia oferta de sessions específiques a les que s’afegiran altres a destacar com la 16 Borsa Interpirinenca de Cereals o diferents reunions professionals com el Consell Directiu de FEMAC o una assemblea de la Junta de Govern del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya de la demarcació de Lleida.
En total es portaran a terme 14 jornades, que es desenvoluparan durant els dies de la fira, amb excepció de la d’aquest dijous, la del dia 15 de març sobre Eines actuals per a l’observació i la predicció de la pedra a Catalunya, organitzada pel Servei Meteorològic de Catalunya i l’ADV Terres de Ponent, i on es presentarà la innovadora eina Lightning Jump, que permet avançar-se en aproximadament 30 minuts al fenomen, i la del dia 23 de març, una vegada passat el certamen agrícola, i sobre Demostració de maquinària agrícola per a la recol·lecció de farratges, amb la participació de 8 empreses de maquinària que presentaran una trentena de màquines. El retard enguany en el creixement del farratge ha obligat a endarrerir aquesta jornada demostrativa, la qual tindrà lloc en una finca de la Fuliola, ha detallat Bosch.
En la seva intervenció, el director de Fira de Mollerussa, i a més de al Departament d’Agricultura, ha volgut agrair, de forma especial, a la Cooperativa d’Ivars la seva col·laboració en l’organització d’algunes d’aquestes sessions, així com a l’IRTA, per la seva implicació.
Per la seva part, Bosch ha dit que la inclusió de les jornades del Departament dins el marc de la Fira de Mollerussa respon a la voluntat de donar un “segell de qualitat” a aquestes sessions i posat en valor la “suma d’esforços”.
El II Aplec de Joves del Camp, amb els reptes dels emprenedors agraris i al qual està previst que assisteixi la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, o la segona edició d’Innoespai, plataforma per a la presentació a la fira de novetats tècniques en agricultura, són altres dels apartats destacats en aquest àmbit professional del certamen de Mollerussa i als quals ha fet al·lusió aquest matí pel director de l’ens firal. Des de Fira de Mollerussa es confia què aquestes dues convocatòries gaudeixin de la mateixa acceptació i participació de l’any passat.
Segarra ha fet referència també a la sessió La meteo a pagès. Comarques de la Plana de Lleida, que, organitzada per Unió de Pagesos, impartirà el mediàtic meteoròleg Alfred Rodríguez Picó divendres 17 de març.
Per la seva part, Andreu Bosch fet especial èmfasi en l’Aplec de Joves i en dues jornades, la de regadius i la de l’aprofitament del nitrogen del purí, tres sessions que responen “a línies de treball estratègic” del Departament per motius de relleu generacional en el primer cas, d’impulsar nous regadius i millorar els tradicionals, la segona jornada, i el tractament d’un tema “tant important a les comarques de la Plana” com és els purins.
Tecnologia, tendències i nous recursos en cultius, regadius i cereals, així com el tema dels purins, centraran així la resta de les sessions, les quals estan organitzades des de l’ens firal, el Departament d’Agricultura, sindicats agraris i el sector privat.
Aquesta vessant professional de la Fira inclou a més de la 16a Borsa Interpirinenca de Cereals i el XX Concurs de Carretilles, així com a diferents reunions i assemblees professionals.
L’any passat, el certamen de la capital del Pla d’Urgell va tancar amb rècord de professionals participants en aquestes programa tècnic, amb un total de 1.500 assistents, sent les convocatòries amb una major afluència: la Borsa Interpirinenca de Cereals, amb uns 400 inscrits procedents de diferents punts de l’Estat espanyol i Europa, especialment del sud de França i Suïssa, a més d’altres llocs com Rússia, Ucraïna i fins i tot, l’any passat, dels Estats Units; el I Aplec de Joves del Camp, el qual va comptar amb 250 inscrits, i la Jornada de Demostració de Maquinària, amb prop de 200 participants.