L’acte, dirigit pel xef Joel Castanyé, del restaurant La Boscana, ha tingut com a protagonistes 10 plats tradicionals elaborats per cuineres i cuiners del Pla d’Urgell
La Sala d’Actes del pavelló firal de la 152a Fira de Sant Josep de Mollerussa ha acollit aquest matí la jornada ‘Gastrosàvies’, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), el restaurant La Boscana i Fira de Mollerussa, en la qual s’han pogut degustar deu plats tradicionals de la gastronomia del Pla d’Urgell, elaborats per deu cuiners i cuineres de la comarca. L’acte ha estat inaugurat per l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, i pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DARPA, Joan Gòdia, i presentat pel xef Joel Castanyé, del restaurant La Boscana de Bellvís.
Sota el segell Som Gastronomia i emmarcada dins de l’any 2025, en què Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, aquesta jornada suposa l’estrena del projecte Gastrosàvies, amb el qual des de la Generalitat de Catalunya es vol valorar la transmissió de coneixement de la cuina tradicional, alhora que conservar receptes tradicionals.
L’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha remarcat la importància que el primer acte del projecte Gastrosàvies s’hagi celebrat dins de la 152a Fira de Sant Josep: “Estem fent història de la cuina catalana i de la cuina del Pla d’Urgell, gràcies a aquest marc en què Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia”. Solsona també ha agraït la implicació del xef guanyador d’una estrella Michelin, Joel Castanyé: “L’experiència i l’expertesa de Joel Castanyé fan que les coses passin i siguin possibles”.
Per la seva part, Joan Gòdia ha recordat que Catalunya “té cuiners reconeguts a tot el món, però aquesta cuina creativa ve de la cuina tradicional. Si no l’haguéssim tinguda al llarg de tants segles, no tindríem la gastronomia actual que ens dona tant prestigi”.
La presentació i dinamització de la jornada a anat a càrrec del cuiner Joel Castanyé, qui ha valorat molt positivament la jornada, fent una crida a “defensar el nostre patrimoni culinari” i ha destacat “la cuina feta amb ànima, que és el que fan les cuineres que tenim avui aquí i que és una cosa de la qual anem mancats darrerament”.
Al llarg de la jornada, els presents han pogut degustar els plats preparats per deu cuineres i cuiners, els quals també han anat explicant breument les seves receptes tradicionals. Sisco Boira (Bell-lloc) ha elaborat un fricandó amb llenegues; Dolors Duran (Castellnou) unes faves estofades amb llonganissa i costella de porc a la tupina; Carme Llobera (Palau d’Anglesola) ha preparat una cassola de caragols, un rap a la cassola i pastís de poma; Magda Barberà (Torregrossa) ha portat orelletes i flors de figa; Rosendo Sol (Golmès) una cassola de caragols amb espinacs; Natàlia Massó (Vila-sana) ha elaborat un pollastre amb xocolata que ha sorprès d’allò més a Joel Castanyé; Asumpció Caba (Linyola) ha preparat una cassola de tros amb conill, caragols, llonganissa, botifarra negra i espinacs; Magda Vilanova (Mollerussa) una cassoleta de bacallà i espinacs; Ramoneta Tella (Sidamon) uns callos, i Neus Tomàs (Bellvís) ha presentat el seu braç de gitano amb crema de Sant Josep.
Tots els plats han estat maridats amb una selecció de vins de Costers del Segre.