El conseller Santi Vila presidirà la proclamació de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016

• Se celebrarà dissabte vinent i el pregó anirà a càrrec de Jordi Agustí Piqué, monjo de l’Abadia de Montserrat.
• S’estrenarà una sardana composada per a l’ocasió per Òscar Barqué i l’espectacle ‘Aigua’ de la Jovenívola d’Agramunt

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, presidirà dissabte vinent, 12 de març, els actes de proclamació de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016. L’acte se celebrarà a les 11 del matí al Teatre l’Amistat i també hi seran presents l’alcalde, Marc Solsona, el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés, i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres personalitats. El pregó anirà a càrrec de Jordi Agustí Piqué, monjo de l’Abadia de Montserrat, fundador de l’escola de música de Mollerussa, i músic i compositor.
Després del pregó es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2016, el màxim guardó de reconeixement per a aquelles persones, institucions, projectes o entitats que treballen o han treballat en favor de la sardana. Tot seguit s’estrenarà la sardana ‘Mollerussa Capital de la Sardana 2016’, del compositor Òscar Barqué.
Posteriorment, es descobrirà una placa commemorativa i es farà una ballada de sardanes a la plaça de l’Ajuntament amb la Cobla Jove-Mollerussa 2016. Es tracta d’una cobla inèdita i creada expressament per aquest acte, formada per 11 joves músics del territori. Tots són menors de 25 anys i alguns encara són estudiants. Està dirigida pel músic Joan Farreny i la seva creació acompleix un dels objectius de Mollerussa 2016: impulsar i donar a conèixer la cobla i potenciar els joves músics de Lleida, per la qual cosa participarà al llarg de tota la capitalitat en diversos esdeveniments.
A la tarda, s’inaugurarà l’exposició ‘70 anys de sardanes. 70 anys de l’Agrupació de Mollerussa’, a la Sala d’Exposicions Centre Cultural, i posteriorment es farà una visita gratuïta pels sardanistes i els acompanyants al Museu de Vestits de Paper. El darrer acte de la jornada serà l’espectacle de la proclamació, titulat ‘Aigua’, novament al Teatre l’Amistat. Es tracta d’una creació àudio-visual a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt. El seu argument és un recorregut musical per la història de Mollerussa a través de l’element bàsic de la vida en aquesta terra com és l’arriba de l’agua del Canal d’Urgell.
Capital de la Sardana és un projecte que vol convertir una població catalana en referència obligada pel món de la sardana, la cultura i el turisme durant tot un any. És un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. Contempla una programació continuada durant tot un any, que ofereix diversos grans esdeveniments lligats al món de la sardana per fer participar el públic sardanista i no sardanista que permet dinamitzar i rellançar la projecció de la seu que acull aquest magne esdeveniment.
Mollerussa pren el relleu de Calella i ja té programat tot el calendari d’activitats per a aquest any 2016. La capital del Pla d’Urgell serà la primera població de la Terra Ferma en acollir aquest magne esdeveniment sardanista anual. La capitalitat de la sardana de Mollerussa durarà tot aquest 2016 i fins al març de l’any vinent, quan Figueres en prendrà el relleu. L’esdeveniment anual compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.
Breu perfil d’Òscar Barqué i Farrús
Òscar Barqué, compositor de la sardana ‘Mollerussa Capital de la Sardana 2016’, va començar els seus estudis musicals a l’edat de 12 anys, a l’Escola de Música de Bellpuig. Posteriorment, va continua els seus estudis al conservatori de Cervera, Lleida, Liceu i Saragossa, on finalitzà la carrera en l’especialitat de trombó de vares. Actualment, és professor a l’Escola de Música de Solsona.
Ha estat vinculat al món de la cobla des de molt jove, com a instrumentista de fiscorn, formant part de les cobles Tres Turons de Bellpuig, Bellpuig Cobla i Cobla Municipal de Lleida, i realitzant col·laboracions en una gran varietat de cobles del territori català.
Entre les seves obres i trobem peces didàctiques per a conjunts instrumentals, obres de cambra, sardanes i obres de concert, dedicades a formacions de vent i de cobla.
La sardana ‘Mollerussa Capital de la Sardana 2016’
La sardana que s’estrenarà dissabte és una peça d’encàrrec de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa. És un sardana d’estructura simple, alegre, balladora i amb instrumentació i detalls musicals típics de la sardana tradicional però amb tocs singulars de l’autor.
Els curts començant amb una melodia que situa la tonalitat i el caràcter de la peça, amb intenció de donar un sentit tradicional tant en la melodia, harmonia com en l’acompanyament de la mateixa.
Els llargs, comença amb una introducció simple i rítmica que prepara el cant a dos veus dels instruments de davant de la cobla, abordat i pensat com un himne que estigui en context al nomenament de la ciutat. L’aire és el que fa que la sardana respiri en vers a la nova exposició d’aquest himne. El resultat és una sardana convencional, fresca i balladora que vol expressar el caire festiu del motiu pel que ha estat escrita.
L’espectacle ‘Aigua’
‘Aigua’ és un espectacle musical de la cobla Jovenívola d’Agramunt, basat en una idea original del seu director, Esteve Molero. Va ser a l’aigua on, fa més de 4.000 milions d’anys, van aparèixer les primeres formes de vida a la Terra, per això aquest és un element fonamental per a la vida. Les civilitzacions també s’han articulat al voltant de l’aigua, com les primeres cultures mesopotàmiques, aparegudes entre els rius Tigris i Èufrates, així com el comerç i el creixement industrial. I l’ésser humà, el cos del qual és en un 75 % aigua, ha portat aquest element a aquells indrets on hi era escàs, com ara Mollerussa.
Com ha influït l’arribada de la tercera sèquia a la capital del Pla d’Urgell? Com ha canviat la terra eixuta del Clot del Dimoni? Com es generava l’electricitat al Salt del Duran? ‘Aigua’ és un recorregut musical per la història de Mollerussa a través de l’element bàsic de la vida.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca