El Concurs de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format arriba a la seva 3a edició amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’IEI

La presentació s’ha fet avui a l’IEI

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació de la tercera edició del Concurs de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format, certamen organitzat per Saó de Ponent Mollerussa amb el suport de l’Ajuntament de la capital del Pla d’Urgell i, des d’aquesta tercera convocatòria, de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que amb la seva incorporació al projecte ha permès que la dotació del premi passi dels 1.000 als 5.000 euros.

La presentació ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol; de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; i de Cristina Simón i Jaume Jovells, representants de l’organització. En la seva intervenció, Rosa Pujol ha fet un repàs als canvis que s’han produït durant els darrers anys en la política d’aposta cultural de l’IEI a les Terres de Lleida. Així, la vicepresidenta de l’IEI ha destacat que des del 2015 s’ha donat més suport a projectes que es fan pel territori i des del territori, i que es van deixar de convocar alguns premis (per exemple, Les Tal·lúries, el premi de fotografia Ton Sirera, el premi de divulgació científica o el premi Humbert Torres) per donar pas a altres projectes, com ara LARVA-Biennal d’Arts Plàstiques i Visuals de l’IEI, el Cicle de cinema ‘Gaudí al territori’ o el concurs que avui s’ha presentat, del que ha precisat que l’any vinent ampliarà el seu radi d’acció a tota la plana de Lleida.

Tot plegat amb l’objectiu de fer “una aposta transversal, compacta i equilibrada” que permeti “promocionar la cultura i donar l’oportunitat a nous creadors”, en molts casos desconeguts per al gran públic, a presentar, tot sovint, els seus primers treballs. Això no treu, tal com ha recordat Rosa Pujol, que es mantingui i s’impulsi el suport i la promoció de nombrosíssimes convocatòries de guardons de reconegut prestigi. És el cas de premis literaris, de recerca o investigació, i d’altres pertanyents al camp del cinema, la pintura i les arts plàstiques, sense oblidar l’ampli ventall d’esdeveniments del calendari cultural de les Terres de Lleida als quals l’IEI dóna suport.

En aquest mateix sentit, Marc Solsona, ha expressat la seva satisfacció per “l’aliança amb l’IEI”, al qual ha agraït que, malgrat acollir els premis sota el seu paraigua, permeti que els guardons se segueixin lliurant a Mollerussa, en una vetllada que tindrà lloc al març de l’any vinent. Una circumstància que, segons l’alcalde, permet que, malgrat que el concurs traspassi l’àmbit de la zona, el fet cultural que va lligat amb ell segueix arrelat al territori d’on prové i se l’identifiqui com a tal.

Centrant-nos en el Concurs de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format, cal destacar, com ha recordat Cristina Simón, que Saó de Ponent és una entitat sense ànim de lucre amb seu a Mollerussa, on des de fa quatre anys treballa per promoure i promocionar la cultura, en especial tot allò que fa referència a escriure/descriure el territori. L’entitat assumeix com a objectius principals investigar sobre la identitat cultural col·lectiva del nostre territori en clau de passat, de present i de futur i prioritzar aquelles expressions artístiques que donin valor a la comunitat i que visualitzin la qualitat del treball que es produeix en aquesta part de les terres de Ponent.

És en aquest context on s’emmarca el Concurs de Textos Teatrals per a Espectacles de Petit Format, un premi que, com ha explicat Jaume Jovells, es va convocar per primer cop l’any 2016 amb la implicació i col·laboració de l’Ajuntament de Mollerussa i que va recaure en Roger Pou, d’Arenys de Mar, amb el text titulat ‘Desgana’. L’any 2017 el premi va ser per a Eva Moreno Bosch, de Molins de Rei, amb ‘Absències’.

Les obres han de ser inèdites, en català i no representades ni premiades amb anterioritat. La temàtica serà lliure i amb un màxim de quatre intèrprets, i hauran de fer al·lusió directa o indirecta al Pla d’Urgell, un àmbit que l’any vinent s’estendrà a tota la plana de Lleida. La data límit per presentar els originals és el 28 de febrer del 2019. A més d’endur-se el premi de 5.000 euros, l’obra guanyadora serà editada per Pagès Editors dins la col·lecció ‘Teatre de Butxaca’ i representada. El jurat estarà format per la llibretera Núria Dalmases, el crític teatral Francesc Foguet, el director de teatre Jaume Jovells i els filòlegs Anton Not i Alba Pla. El veredicte es farà públic el 29 de març del 2019.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca