El XXXI Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya que s’ha celebrat al Teatre L’Amistat de Mollerussa des del 19 d’abril ha tancat avui portes després de rebre la visita de més de 12.000 persones, una xifra similar a la de l’edició anterior tot i comptar amb dos dies menys de certamen. I és que s’ha registrat un increment del públic familiar sobretot en cap de setmana, que han acudit de diferents punts de Catalunya per participar de la quinzena d’activitats programades. En aquest sentit, al voltant de 5.300 persones han visitat el saló fora de les visites escolars organitzades i 3.600 han participat en les diferents activitats. Així ho han explicat aquest matí el regidor de Cultura, Jordi Pérez, i els coordinadors del saló, Diana Solé i Josep Miquel Varea, els qual han fet balanç d’aquests 12 dies de certamen.
Pel que fa a les visites escolar, els números s’han mantingut respecte als de l’any passat amb 3.000 escolars d’arreu de la geografia lleidatana que han participat del prop d’un centenar de visites organitzades, segons ha explicat Diana Solé. En aquest sentit, la presència dels sis autors que han participat enguany al certamen ha estat molt ben valorada tant per l’organització com per l’alumnat, tot i que de cara l’any vinent es preveu incrementar la presència d’il·lustradors ja que en aquesta ocasió la xerrada de Valentí Gubianas, que precisament celebra els 20 anys de trajectòria en el món de la il·lustració, ha estat una de les més sol·licitades per les visites escolars. Així mateix, Diana Solé també ha valorat molt positivament la col·laboració amb del departament d’Ensenyament ja que el saló ha acollit la 2a Trobada Pedagògica amb la participació de mig centenar de professionals de l’ensenyament i també les semifinals del XI Certamen Nacional de Lectura en Veu Alta.
Una altre dels aspectes a valorar ha estat el canvi d’ubicació que ha tingut enguany el saló, que ha tornat al Teatre L’Amistat on ja havia celebrat quatre edicions abans de marxar al Pavelló Firal. En aquest sentit, el públic assistent ha considerat que la ubicació era més acollidora que l’anterior emplaçament i també han valorat el fet que estès ubicada en un lloc més cèntric que li ha donat també més visibilitat i ha fet que s’hi acostés més gent fora de l’horari escolar i també en cap de setmana, segons ha afegit Solé.
Respecte a les activitats programades, val a dir que han estat també molt més concorregudes i el públic assistent ha valorat també molt positivament tant la qualitat, per la qual s’ha fet una especial aposta, com també per la freqüència ja que la programació prevista anava encadenant les diferents propostes al llarg del matí i la tarda de dissabte i diumenge amb activitats definides en hora punta per al públic familiar i la resta d’horari per franges d’edat recomanades, segons ha indicat Josep Miquel Varea.
Així mateix, un altre punt a destacar és que el saló ha estat també en cap de setmana pol d’atracció de professionals vinculats al món de la literatura infantil des de llibreters, professors i editors, entre els quals destaca una editorial d’Andorra interessada en voler participar l’any vinent de l’oferta del certamen, segons ha explicat Varea.