- Viuen en tres pisos cedits per l’Agència Catalana de l’Habitatge i moblats i habilitats pel consistori a canvi d’un lloguer social
Cinc persones, quatre dones i un home, ja han començat aquest mes d’octubre l’aventura del programa Compartir és viure el qual té per objectiu promoure que persones majors de 65 anys que viuen soles puguin compartir un pis pagant un lloguer social. El programa compta inicialment amb tres pisos cedits per l’Agència Catalana de l’Habitatge, els quals estan pensats per acollir dues persones cada una de les quals han estat emparellades per afinitat.
Després de l’èxit d’aquesta primera convocatòria que s’ha resolt després de l’estiu i un cop s’ocupi la plaça que encara queda disponible, el consistori no descarta buscar de nou la col·laboració de la Generalitat per a la cessió de més pisos que permetin ampliar aquest programa, segons ha indicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual ha constatat que “aquest projecte, que ja és una realitat, encara és viu perquè a mesura que s’hi afegeixin més pisos, s’hi incorporaran més persones”. Ho ha dit durant la visita que ha fet avui als pisos i als seus llogaters, acompanyat de la regidora d’Acció Social i Ciutadania, Anna Carné.
Cal recordar que en el procés de selecció de les persones beneficiàries es va fer la valoració econòmica de la situació de cadascú, però també la valoració social en la qual es té en compte aspectes com el fet de viure sola, en un pis de lloguer, en un habitatge amb barreres arquitectòniques o amb un equipament inadequat. Així mateix, també es va valorar especialment el nivell de soledat social i de soledat emocional de les persones sol·licitants d’acord amb diferents escales d’avaluació. D’aquest procés de selecció n’han sortit persones beneficiàries com la Isabel, la qual, a preguntes dels mitjans de comunicació, ha valorat molt positivament la iniciativa per fet que “compartim, estem en companyia i això és molt important per les persones”.
La durada inicial del contracte serà d’un any i es podrà prorrogar fins a un màxim de 3 anys sempre que la persona llogatera compleixi amb un pla de treball establert amb la figura de l’Amiga de la Gent Gran i mantingui la situació que li va donar accés al programa. En aquest sentit, el pla de treball té com a objectiu principal facilitar l’adaptació al nou habitatge i la bona convivència entre les persones convivents, motiu per al qual serà acordat conjuntament entre les persones llogateres i la tècnica encarregada de la dinamització d’aquesta convivència. Pel que fa al preu del servei, les persones beneficiàries hauran d’abonar una renda mensual de 150 euros amb consums de subministraments inclosos, destinar l’habitatge arrendat a domicili habitual i ocupar-lo en el termini màxim d’un mes a partir del lliurament de claus, entre altres obligacions com la de mantenir el pis en perfectes condicions d’higiene i neteja o respectar les normes comunitàries per a una bona convivència veïnal.