L’Ajuntament de Mollerussa és des d’avui el dipositari de part del fons documental sobre la construcció i gestió dels Canals d’Urgell després de la cessió que li ha fet Acudam (Associació Comarcal Urgell d’Ajuda al Minusvàlid) i que quedarà dipositada a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell. Amb aquesta cessió que consta de 1.500 unitats documentals datades entre 1862 i 1968, aquest equipament acollirà tot el fons documental referent a la construcció i gestió dels Canals d’Urgell ja que la resta de documents de la Societat General de Regants dels Canals d’Urgell ja s’hi troben dipositats des del 2010.
L’acte de cessió ha estat presidit per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, acompanyada per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual ha dit que “es tracta d’un acte de país a través del qual una entitat cedeix de manera altruista un fons documental que ens ajuda a conèixer la nostra història ja que no volem perdre ni els orígens ni la identitat”. Solsona també s’ha referit al fet que “aquesta unitat d’arxiu contribueix a donar singularitat i a diferenciar l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell” així com a fer-lo “una marca de qualitat més vendible com a reclam dels historiadors”. Tot i amb això, ha reconegut que, “tot i que s’ha assolit una etapa, el cercle no està tancat” i s’ha compromès a parlar amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) perquè cedeixi la documentació històrica sobre la construcció i gestió canals d’Urgell que tenen en els seus arxius. L’alcalde també ha recordat que “Mollerussa i el seu territori no seria el que és sense l’arribada de dues infraestructures estratègiques com va ser els canals d’Urgell i el tren”.
Per la seva part, la vicepresidenta del Govern també ha recollit el testimoni expressat per Ton Solé, vinculat a l’entitat Acudam i persona responsable d’ordenar el fons abans de la cessió, que ha demanat la intervenció de l’administració per sol•licitar a la CHE la cessió de la documentació de què disposa sobre els canals d’Urgell. Ortega, que ha dit que “és bo que els documents siguin a l’abast de tothom com un patrimoni de país”, ha agraït a Acudam “el seu gest de solidaritat i tota la feina que fa en el seu dia a dia per fer una societat més humana”
Durant l’acte de cessió, també han parlat la presidenta d’Acudam, Teresa Santesmasses, la qual ha explicat com van trobar els documents al 1980 quan van comprar el xalet que la Sociedad Anónima Canal de Urgel havia fet construir per allotjar els enginyers de la companyia i com des d’aleshores els han custodiat i conservat conscients de la seva importància història. També el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, s’ha felicitat de la cessió que ha fet l’entitat per tal que l’arxiu pugui difondre tots aquest patrimoni documental.
En total, el fons documenta que s’ha cedit a l’arxiu es troba conservat en 160 caixes que contenen els documents escrits i també hi ha un centenar de mapes en carpetes o tubs de gran format. Ara s’ha de catalogar degudament aquest fons per tal de conservar-lo, una feina que podria estar enllestida en 4 mesos per tal de posar-lo a disposició del públic, segons Josep Maria Cabau, arxiver municipal.